Бум на употребата на синтетична дрога сред учениците

Мисия Варна

03-11-2011, 12:35

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Няма заместваща програма, както е метадоновата при хероинозависимите

Какво ще се случи със зависимите от анфетамини и кокаин, след като няма заместващи програми, както е при хероинозависимите, за които има метадонова програма?

Този въпрос без обнадеждаващ отговор постави управителят на Център за психично здраве - Варна, д-р Цветелина Търпоманова, в рамките на проведения днес семинар, където бяха представени резултатите от проект "Комплексен модел за рехабилитация и реинтеграция на лица, зависими от наротични вещества". Според д-р Търпоманова има бум на употребата на синтетична дрога сред учениците.

Според данните на ЦПЗ от 2003 година през метадоновата програма са преминали 527 зависими, изписани са 330, а по настоящем в групата на неупотребяващите са около 50. Преди да започне работата по проекта над 150 човека са преминали през обучение по компютърни умения, езикови курсове, курсове за бармани, готвачи и сервитьори. 20 са преминали през курсове за професионална преквалификация по време на проекта и няколо от тях вече работят.

"Добре структурираната лечебна дейност се съчетава с интензивна рехабилитация - индивидуална и групова психотерапия, групи за креативна терапия, работа със семействата и близките на пациента. Работи се не само за преодоляване на зависимостта, а и за подобряване на соционалното функциониране на пациентите по време на лечението им, както и след излизането от Метадоновата програма", посочват от центъра. От програмата тази година са се възползвали 90 зависими.

Рехабилитационната дейност обаче винаги е на проектен принцип. С приключването на проекта се преустановяват и част от дейностите. "Без ясна финансова стратегия кой ще подкрепя тези дейности трудно може да се гарантира тази комплексност на рехабилитационните процеси", обобщи д-р Цветелина Търпоманова.