Правят ин витро без нужда, за да вземат пари

Парите

04-11-2011, 13:10

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Поне 200 000 са бездетните семейства у нас, а в половината от случаите репродуктивните проблеми са свързани с мъжа.

Ин витро клиники често прескачат далеч по-евтиното лечение на мъжкото безплодие и съветват двойките с репродуктивни проблеми директно да минават към скъпите процедури за изкуствено оплождане,

твърди д-р Александър Заимов, един от малкото лекари специалисти по мъжко полово здраве у нас, цитиран от „24 часа”.

Поне 200 000 са бездетните семейства у нас, а в половината от случаите репродуктивните проблеми са свързани с мъжа.

"Ако се установи проблем при мъжа, той не се изпраща на андролог, а направо му се предлага процедура за изкуствено оплождане”. През последните години държавата дава все повече пари за ин витро. Една двойка може да получи общо до 15 000 лв. за три опита. Част от парите отиват за хормонално стимулиране на жената, но останалите остават в клиниките. Това е печеливша дейност, смята д-р Заимов. Според него лечението на мъжа с медикаменти излизало далеч по-евтино. Невинаги е възможно да се постигне пълен успех, но консултацията с андролог била първата необходима стъпка, ако проблемът е при мъжа. Само една клиника за ин витро има андролог, не ми е известно другите какви специалисти ползват, казва д-р Заимов.

Най-важното изследване е спермограмата - качествена и количествена оценка на сперматозоидите. Гледа се колко са общо на брой, колко от тях се движат добре, колко от тях имат нормална форма и отклонение. Обикновено тези, които не се движат добре, са и с отклонение в структурата. Проверява се броят на левкоцитите в спермата - те подсказват дали има възпалителен процес. Изследват се и други нейни параметри - киселинност, цвят, обемът и вискозитетът на еякулата и др. Цялата тази информация се анализира и се вижда къде има нарушения в оплодителните способности.

“Не че пациентите изобщо не се лекуват, но ако терапията е назначена от уролог, може да не е съвсем адекватна”, коментира още специалистът. Той се натъквал на пациенти, при които медикаментите не били добре подбрани. Другият проблем при мъжете е, че имат задръжки да споделят с лекари за проблемите си. Някои слагали знак за равенство между нарушена оплодителна способност и еректилна дисфункция.

Най-често срещаните причини за мъжкото безплодие са разширена вена на тестисите (варикоцеле), кисти, хормонални нарушения или прекарани възпалителни процеси. Ако те запушат пътищата, по които минават сперматозоидите, може да се стигне до пълно безплодие.