Касовите апарати на гледачките свързани с НАП

Парите

04-11-2011, 20:44

Снимка:

©ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

До 31 март 2012 г. всички фирми ще трябва да свържат апаратите си с НАП, независимо дали са регистрирани по ДДС или - не.

Ясновидците също свързват касовите си апарати с данъчните, съобщиха от приходната агенция.

До момента 3 такива са се свързали с НАП.  До 31 март 2012 г. всички фирми ще трябва да свържат апаратите си с НАП, независимо дали са регистрирани по ДДС или - не.

До края на ноември пък изтича срокът, в който търговците на зърно, регистрирани по Закона за ДДС и по Закона за съхранение и търговия със зърно, трябва да свържат своите фискални устройства с агенцията. Едва 741 обекта за търговия със зърно от близо 2 000 регистрирани фирми от този бранш са го направили досега. От 1 декември започват масови проверки на търговците със зърно за това дали са спазени законовите изисквания. Глобата е до 10 000 лв. и едновременно с това обектът се запечатва.

Общо за цялата страна в регистъра на НАП са вписани половин милион касови апарати, от които много са извадени от употреба. Търговците обаче не са уведомили за това агенцията. Заради това според приходното ведомство действащите касови апарати са около 300 хиляди. От тях до момента връзка с НАП имат 47 680 търговци общо за цялата страна, съобщиха от пресцентъра на данъчните.

Всеки търговец може да провери дали неговото фискално устройство подлежи на доработка, за да отговори на изискванията на новата наредба или ще му се наложи да си купи ново. Свързването онлайн с НАП не налага непременно покупката на апарат, ако наличният може с добавяне на технически елемент да бъде пригоден за свързване със системата.

Софтуер за проверка на възможността за доработване на касовия апарат за дистанционна връзка с НАП е публикуван на интернет страницата на агенцията.