Електронно гласуване иска „Синя Варна утре“

Мисия Варна

04-11-2011, 21:28

Снимка:

©ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Групата „Синя Варна утре” иска също пълен, точен и актуален регистър на общинската собственост.

Общинският съвет най-после да влезе в 21 век и да въведе електронно гласуване.

За това настояват от групата „Синя Варна утре“, обединила избраниците на коалиция Варна утре и Синята коалиция.

„Електронното гласуване е част от нашата програма за прозрачно управление на града. Тук ще добавим и задължителното и подробно публикуване на цялата информация за работата на общинската администрация и на местния парламент в интернет. На страницата на Община Варна трябва да се излъчват на живо не само сесиите на Общинския съвет, но и заседанията на постоянните комисии в него, където най-често е истинският и съществен дебат за проблемите и бъдещето на града“, каза по време на първото заседание на Общинския съвет днес съпредседателят на групата Костадин Костадинов.

Групата „Синя Варна утре” иска също пълен, точен и актуален регистър на общинската собственост. Достъпни за всички варненци, според десните съветници, трябва да бъдат и издаваните от администрацията разрешителни за строеж, както и сключените договори за изпълнение на обществени поръчки. „Единствено така ще направим този процес прозрачен и лишен от скрити форми на корупция. В противен случай рискуваме да останем на дъното на позорните класации със 150 дни за издаване на строително разрешително, прогонили не един и двама инвеститори от Варна“, заяви Костадинов.

„Синя Варна утре“ поиска още в общината да бъде приета наредба за стимулиране инвестициите на принципа, одобрен от държавата, включващ преференциални условия за инвеститори клас А и Б. Съветниците от групата ще настояват за реален равен достъп на всички фирми до обществените поръчки в Община Варна и ще предложат на управляващото мнозинство да се създаде механизъм за контрол на разходваните бюджетни средства.

Всички важни и значими за града решения трябва да се взимат с референдум. Защото варненци не трябва да участват в управлението на града си само веднъж на 4 години, категоричен беше Костадинов. Според него важен момент от работата на десните в този мандат ще е и оптимизрането на местните данъци и такси, както и спешното и антикризисно намаляване на общинските наеми.

Костадин Костадинов каза още:

„Длъжен съм да споделя с вас гордостта - моята и на колегите ми от групата "Синя Варна утре", че за първи път от 9 години Варна отново има дясно мнозинство в Общинския съвет. Споразумението, което успяхме да подпишем, е първата от многото решителни и бързи крачки, с които Варна ще излезе от патовата ситуация, последвала безпринципното и корпоративно групиране, наложено от БСП и антиконституционната партия ДПС в последните два общински съвета. След вота на 23 октомври в Общинския съвет на Варна влязоха 12 партии, почти колкото и в миналия мандат, станал жертва на тематични мнозинства и групи по интереси. Именно на това сложихме край с подписването на споразумението за дясно мнозинство.

Категорично заявяваме изричното ни и безкомпромисно становище, че законът на територията на общината трябва да бъде прилаган еднакво към всички жители независимо от техните етнос, пол, възраст, религия или социален статус. Заради доброто на България и градът ни!“