"Последната битка на Краля 1444 г." е днес

Мисия Варна

05-11-2011, 10:52

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Историческата възстановка "Последната битка на Краля 1444 г." на рицарите от "Чигот" ще започне в 16:00 часа днес в парка на Аспарухово.

Историческата възстановка "Последната битка на Краля 1444г." ще се случи днес, началото е 16 часа, бойното поле - паркът в Аспарухово.

По този атрактивен и достоверен начин сдружение „Чигот - исторически възстановки“ за пети пореден път тържествено ще отбележи годишнината от Битката на народите, състояла се край Варна на 10.11.1444 г.

"Край Варна на 10 ноември 1444 г. Кръстоносните войски на полско-унгарския крал Владислав III Ягело и унгарския пълководец Янош Хуняди са разгромени от турските войски на султан Мурад II. Полският крал е убит в битката.

Виждайки, че е извоювал надмощие в сражението, младия крал пренебрегва съвета на Хуняди и се втурва с 500 рицари срещу османския център. Убит е от еничарите-телохранители на султана. Обезсърчените християни губят битката, а българите - надеждата си за освобождение..."

Надсловът на честването е „Последната битка на краля“. Варненци ще научат в подробности за похода на Владислав III Ягело и Янош Хунияди срещу Османската империя - в действителност последен  кръстоносен поход на средновековна Европа; за  причините, довели до трагичният му завършек; за войските, участвали в него, и за хода на битката. Ще видим отблизо средновековни доспехи, въоръжение и начините за боравене с тях. Всички оръжия и доспехи са точни реплики на средновековните и са изработени от "Чигот".

Битката

Както и в предишните издания на възстановката, членовете на сдружението и техни гости ще представят финалния етап от  сражението - смъртта на младия полско-унгарски крал от ръцете на еничарите и опожаряването на чешкото укрепление, прикрило отстъплението на Янош Хунияди. В ролята на  Владислав ще се превъплъти студентът от София Стефан Славов, а в тази на султан Мурад II - бургаският офицер Борис Бедросов.

Владислав III Ягело остава в историята с прозвището Варненчик, след като едва двадесет годишен губи живота си на бойното поле край Варна. През 1434 година той наследява полският престол, а шест години по-късно, с помощта на прославеният унгарски военачалник Янош Хунияди, е избран и за владетел на Унгария. Походът, организиран от двамата и благословен от папата, е последният реализиран опит за обединение на християнска Европа срещу османската инвазия.

Сдружение „Чигот - исторически възстановки“ е регистрирано през 2004-та година с основна цел възкресяване на българската средновековна история. Членовете му се занимават с изучаване и реконструиране на всички аспекти от
старинния български бит - занаяти, военно дело, облекло, обичаи - както и
популяризирането им в страната и чужбина. Възстановката „Последната
битка на краля“ е най-мащабното мероприятие, организирано от сдружението
и единствено с чисто военна насоченост.