Избрани Новини
Топли кексчета с шоколад
Първо замразявате.
Не знам дали сте наясно колко е феминизирана журналистическата професия, но следващия пример е красноречиво доказателство за това. В петък, докато скучаехме на първата сесия на новия Общинския съвет (чакахме да отпечатат бюлетини за избор на председател), някой даде тон за кулинарни теми. Така от грижовна майка на грижовна майка до мен стигна рецептата за тези уникални топли шоколадови кексчета (чух, че тръгнала от колежката Роси Колева, така че ще броим нея за автор на днешната ни рецепта).
Необходими са ви 200 гр. натурален шоколад. Най-евтиният - на "Своге" е по 90 гр. опаковката, значи ще сложите 2 и 1/3. После добавяте и половин (40-50 грама) фин млечен. Следват 200 гр. масло и 140 грама (около 2/3 чаена чаша захар). Всичко това се стопява на водна баня. След това добавяме 3 разбити айца, 1 ванилия и 2 препълнени супени лъжици брашно. Сместта се изсипва в намаслени форми за мъфини, като всяка от фигурките за напълва до 2/3 от обема й. Формата се слага във фризера за час. После се пече 10 минути на загрята
до 220 градуса фурна.
Какво показа моят опит: Оказа се, че рецептата, която съм записала, е на същите фантастични топли кексчета, които сервират в La Pastaria. Там ги сервират върху домашен сладолед. Моите станаха малко прекалено сладки - използвах кафява захар, и явно не улучих пропорциите, следващия път няма да експериментирам... Не съм убедена, че течната ванилия, която използвах, беше предимство, но и не навреди. Втория път ще опитам с хартия във формите вместо олио, че май малко мазни ми идват. Иначе са трогателно вкусни. Оказа се, че престоят в хладилника кара яйцето и брашното да образуват коричка по края на формата. В средата
остава горещо, течно, шоколадово ядро. Мисля, че кексчетата са идеален начин да смаете гостите - седят си кротко във фризера и ги вадите при нужда. После, воала, след 10 минути са горещи на масата. Шах и мат!
Топ Новини