10 начина да предпазим детето от простуда и грип

Животът

07-11-2011, 10:32

Снимка:

bolestite.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Профилактика с природни продукти, които укрепват имунната система, без да вредят

От есента до пролетта децата, които посещават детски градини, боледуват от простудни заболявания поне по 7 пъти.

Тези, които са в ранна училищна възраст около 4 пъти, сочи световната статистика. За да ги предпазим, доколкото е възможно, е добре да направим профилактика с природни продукти, които укрепват имунната система, без да вредят на детето. Тримесечен прием на клеева тинктура, ехинацея, жен-шен, морковен сок, както и високи дози витамини и микроелементи, укрепват имунната система и облекчават болките при възпаление на гърлото.

Ако комбинацията от природни продукти е подбрана правилно, тя може да прекъсне заболяването. Важно е обаче лечението да почне бързо, след като усетим първите му признаци на простуда", съветват специалистите. Ако няма признаци на простуда, жен-шенът може да се приема профилактично. Достатъчна е една доза 1-2 пъти седмично по време на целия преходен сезон. Продава се във вариант сушен корен, пресен, вносен с консерванти. Коренът може да се стърже на ситно ренде и да се добавя към салати и супи.

Освен че е имуномодулатор, жен-шенът подобрява възможностите за запаметяване и концентрация за разлика от "лошите закуски", които включват основно въглехидрати. Ехинацеята е друг природен продукт, който стимулира естествените защитни сили на организма. Билката има мощно антивирусно и антибактериално действие и се продава като тинктура. От нея може да се пие профилактично три пъти по 15 капки в продължение на 6 седмици. След това се прави почивка от 20 дни и курсът започва отново. Ако искаме да спрем започващо заболяване, дозата е висока. Първоначално през няколко часа се пият по 40-50 капки, а след това дозата се намалява. В следващите 1-2 дни се пият на всеки час по 10-15 капки.

В преходния сезон приемането на бетакаротен е разумна профилактична мярка. Организмът го използва, за да произвежда витамин А, който защитава лигавиците на носа и гърлото. В случай на настинка взимайте двойна доза на ден. Профилактиката може да продължи 5-7 дни.

Морковеният сок, например, е източник на бетакаротен, който повишава имуноглобулините тип А. Те, от своя страна, укрепват локалния имунитет и "бронират" лигавиците на устата срещу атаката на вирусите. Сокът може да се пие от бебета и малки деца. Той осигурява същевременно профилактика на рахита, тъй като е богат и на калций в усвоима форма.

Последни проучвания сочат, че с него може да се прави профилактика на болестта на Алцхаймер. Засега старческото оглупяване няма лечение, а има съмнения, че болестта се наследява. Морковеният сок предпазва тези, които генетично са предразположени към болестта, твърдят американски учени. Осигурете на ученика ежедневно по няколко дражета витамин С.

Около 150 мг на ден са нужни, особено ако детето се назландисва да яде плодове и зеленчуци. Този витамин има противовъзпалителен ефект и предпазва от настинка. Ако обаче тя вече е започнала, дозата се пие 3 пъти на ден. Най-удобно е витаминът да се взема под формата на прах. Продава се и в нашите аптеки. От него се взема на върха на ножа и се добавя в сок, чай или супа.

Пчелният клей, известен още като прополис, е най-популярното средство за укрепване на имунната система както на деца, така и на възрастни. Приготвя се разтвор 30 грама прополис се слагат в 100 мл етилов спирт. За да се разтвори по-лесно, пчелният клей предварително се натрошава. Пие се по 30-40 капки във вода или друга течност, по три пъти на ден. За профилактика на вирусни заболявания от октомври до март по 20-30 капки дневно, а при неразположение или грипна епидемия количеството се увличана 3-4 пъти.

Спрете болестта в самото начало При настинка помага супа от пиле със зеленчуци, добавете малко джинджифил. Той усилва потенето и сваля температурата.
Настиналото дете има нужда от повече течности, защото болестта го обезводнява. Подходящи са всички течности и най-вече бульоните и супите, защото те помагат на организма да се изчисти от секретите. Подходящи са сокове, които съдържат фруктоза, захароза, мед. Пресноизцедените цитруси също помагат.

Чесънът също е изпитано средство за профилактика и лечение на простудата. Може да се пие по една капсула при настинка два или три пъти на ден. Чесънът има антибактериални свойства и помага на организма да се изчисти от отровите. Детето ще го хареса, ако го добавите към кисело мляко или в някои сандвичи. Така неусетно може да приема и по-висока доза, която няма да му навреди.

Чаят от салвия (градински чай) тонизира. Децата могат да пият по една чаша чай 3 пъти на ден. Ако не им допада на вкусът, защото е доста силен, може да се добави маточина или жълт кантарион.
http://mama.btv.bg/forum