Две сестри от село осъдени за измами по телефона

Мисия Варна

07-11-2011, 15:36

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Господинови заблуждавали потърпевшите, че техни деца или внуци са причинили катастрофа. За “оправяне” на проблема от пострадалите са били искани различни парични суми

Варненският районен съд осъди на пробация две сестри от село Житница за извършени от тях “телефонни измами”.

Измамите по т.нар. “телефонен способ” са извършени от двете жени поотделно в периода 26 март – 21 април 2009 година.  С цел да си осигурят имотна облага, при 3 отделни случая, подсъдимите Г. Господинова и А. Господинова заблуждавали потърпевшите, че техни деца или внуци са причинили катастрофи. За “оправяне” на проблема са били искани различни парични суми.

В два от случаите потърпевшите възрастни хора доставяли парите в близост до автобусна спирка в гр. Аксаково, като ги предавали директно на ръка на някоя от сестрите. При третия случай, когато парите трябвало да бъдат оставени край контейнери за боклук в кв. „Младост”, се намесила полицията и едната от подсъдимите била заловена на място. В хода на разследването е установено, че телефонният номер, от който са получили обаждания всички пострадали е един и същ, но не е установена самоличността на неговия ползвател.

Двете сестри са неосъждани досега. Районният съд осъди 36-годишната Г. Господинова на 3 години пробация при двете задължителни мерки и периодичност 3 пъти седмично. За срок от 3 години тя следва да полага и по 200 часа годишно безвъзмезден труд в полза на обществото. Тя бе осъдена да заплати на пострадалите обезщетение за нанесените им имуществени щети в размер на 9800 лв, ведно със законните лихви.

Нейната сестра – 34-годишната А.Господинова бе осъдена на 2 г. и 6 месеца пробация, като за същия период трябва да положи по 150 часа безвъзмезден труд. Подсъдимата следва да заплати обезщетение на пострадала от измамата жена в размер на 14 780 лв.               

Присъдата на ВРС подлежи на обжалване в 15 дневен срок.