Всеки пети българин иска да работи шеф

Парите

08-11-2011, 09:54

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Работата е основният мотив за емиграция при 50% от българите

Всеки пети българин иска да бъде шеф на работното си място.

Това става ясно от Световното изследване за движението на талантите а 2011 г., което в България е било проведено от jobs.bg, пише „Труд”

21% от анкетираните, живеещи у нас, са посочили, че искат да се занимават с “мениджмънт (управление) и консултантски услуги”. Това е най-често срещаният отговор на въпроса “В кой бизнес сектор бихте желали да работите?”. Също по около една пета от българите (по 19%) предпочитат търговията и туризма. 29 358 българи са анкетирани.

Освен 29 358 души от страната, които са анкетирани от jobs.bg за проучването, при обобщаването на резултатите за България е взето мнението и на 7831 души от чужбина, които са посочили, че искат да работят у нас. Заплащането е най-важният фактор за българина, който има намерение да си смени работата - 83% са отговорили, че парите имат огромно значение за тях. Всеки втори сънародник би искал бъдещият работодател да му даде шанс за кариерно развитие и безсрочен трудов договор.

Всеки втори българин е готов да се премести да живее в друг град, ако там намери по-добри възможности за работа (18% са напълно съгласни да го направят, а други 34% са съгласни). Изследването показва, че не са изчезнали и нагласите за емиграция в българското общество - всеки трети българин желае да се труди в чужбина, а други 35% имат подобно, но не толкова категорично намерение.

Повечето участници биха приели предложение за работа в странство, ако получат поне едногодишен ангажимент или постоянен (безсрочен договор). 79% от анкетираните споделят, че по-добрият стандарт на живот е движещата сила, която би ги накарала да се наредят пред гишетата за регистрация на столичното летище. Лошата икономическа ситуация в страната води 58% от участниците в изследването до желанието да се установят на работа отвъд държавната ни граница. Британската столица е най-желаният град за българите, които биха искали да работят в чужбина. В топ 5 влизат още Ню Йорк, Париж, Берлин и Виена. Подалите отговори от чужбина имат малко по-различни приоритети - освен горепосочените дестинации те посочват и Пекин.