За 25 000 лв. ставаш съсед на царя

Парите

08-11-2011, 10:10

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Имоти около резиденция "Врана" обяви на търг министерството на земеделието

Министърът на земеделието Мирослав Найденов иска разрешение от правителството да продаде на търг 9 парцела до резиденция “Врана”с обща площ от 158,6 дка, пише “24 часа”.

Поземлените имоти са част от капитала на “Врана” ЕАД, която е държавна фирма към земеделското министерство.

Най-малкият парцел е от 1753 кв. метра. Според лицензирани оценители, които ползва аграрното министерство, пазарната цена на земеделската земя в района е 13-14 лв. за кв. м. Това означава, че за около 25 000 лв. може да се стане съсед на царя. Мотивите за продажбата на земите са, че те не се използват, обясниха от министерството. “Врана” ЕАД е наследник на бившето стопанство към УБО.

Поне 2,5 млн. лв. очаква земеделското министерство от продажбата на земите край “Врана”. Парите ще се използват за плащане на субсиидите на фермерите. В бюджета за догодина са предвидени с 230 млн. лв. по-малко от обещаните пари за подпомагане на стопаните. Фермерите вече заплашиха с протести, ако субсидиите не бъдат платени в пълен размер. Продажбата на парцелите, които граничат с оградата на царската резиденция ще стане на търг с тайно наддаване.

Възможно е приходите от продажбата на земята да бъдат и много по-големи, коментираха брокери. Около 200 дка от имотите в района попадат в градоустройствения план, който ще влезе в регулация и там ще може да се строи.