Банки заливат пазара с имоти

Парите

08-11-2011, 10:47

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Банките започват масова разпродажба на жилищата, придобити от длъжници

От началото на следващата година се очаква банките да извадят на пазара много от притежаваните от тях имоти, взети от техни длъжници,

прогнозира вчера Мария Илиева, главен изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк, по време на конференцията BalREC, цитирана от „Монитор”.

Според банкерката това са главно жилища и трезори. В средата на 2011 г. бе дадена отсрочка от 6 месеца за реализацията на тези обезпечения, която изтича в края на декември.

Проучване на банката сочи, че България е с едно от най-ниските съотношения между ипотечни кредити и БВП в Европа – 12,5%. В Унгария то е 16%, в Полша – 20,4%, в Чехия - 21,4%, в Латвия – 34,5%, за Естония – 40,7%, и за еврозоната – 41,2%. Средните показатели за страните от Централна и Източна Европа са около 2-3 пъти по-високи от тези у нас.

Ипотеки за 600 евро на глава от населението се падат у нас, което също е много по-ниско, отколкото в други страни, сочи още банковата статистика. Според експерти от имотния сектор два са основните фактори, които обуславят продължаващата и в момента стагнация на жилищния пазар. На първо място това е икономическата несигурност в страната, която продължава да възпира населението от потребление и инвестиции.Вторият фактор за стагнацията на жилищния пазар са влошаващите се външни перспективи за икономически подем, които особено се засилиха през тази есен заради ситуацията в Гърция и дълговата криза в ЕС.

Според шефа на Уникредит Булбанк вече е отминала модата на инвестициите в молове и ще отмине и тази за покупка на земя за изграждане на фотоволтаични системи и вятърни генератори. Жилищният пазар винаги ще бъде актуален и в условията на криза, смята той.