Без данък за ремонт на сгради паметници

Парите

09-11-2011, 09:02

Снимка:

Кристина Баракова-Албу© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Между два и три пъти по-евтино излиза да събориш паметник на културата и после да го издигнеш наново до най-малката подробност, обясниха инвеститори

Парите, които се влагат за реставрация на сгради паметници на културата, да бъдат освободени от данъци, предлага директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) Йорданка Кандулкова, съобщава „Стандарт”.

Така гражданите и фирмите ще намаляват налозите си върху доходите и печалбите с парите за ремонти. Законът трябва да се промени и вместо да налага глоби, да бъде в помощ на инвеститорите, смята Кандулкова. Сега фирмите и гражданите, които вложат пари в реставрация на подобни паметници, са освободени само от данък сгради.

Нужни са поне два месеца за всички разрешителни, за да бъде ремонтирана по правилата подобна сграда. Затова и голяма част от предприемачите предпочитат да нарушат закона и да платят глоба, но да спестят време и пари. Между два и три пъти по-евтино излиза да събориш паметник на културата и после да го издигнеш наново до най-малката подробност, обясниха инвеститори. Нужни са и целеви фондове, от които общините и държавата да отпускат пари за най-належащите ремонти, каза Кандулкова. Освен инспектори по места, които налагат глоби, са нужни и служители, които да задвижват процедурите.