Такса електромер за празни къщи и вили

Парите

09-11-2011, 09:12

Снимка:

Кристина Баракова-Албу© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Вили, необитаеми жилища или имоти с нулево потребление подлежат на такса електромер

„Монитор” цитира председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев по повод промените в Закона за енергетиката.

„Ако въведем такса електромер, на този етап тя ще е само за индустрията”, казва той. За битовите потребители Семерджиев смята, че не трябва да има такса електромер, с изключение на клиентите с т.нар. нулево потребление. Това са основно вили, необитаеми жилища или такива, чиято консумация е много ниска. За тези потребители с нулево или близко до нулевото потребление също може да се помисли за такса, обясни председателят на ДКЕВР. До въвеждането й обаче може да се стигне само ако се постигне консенсус между ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН за изчисляването й и само след продължителни дискусии.

Възможността за въвеждането на такса електромер става реална с отпадането от Закона за енергетиката на чл. 120А.

Семерджиев обясни, че т. нар. такса електромер означава плащане на такса за присъединена мощност. Това е особено важно за индустриалните потребители, защото има такива, които заявяват определена мощност, а после ползват много по-голяма.

Шефът на енергийния регулатор коментира и друга промяна в енергийния закон.  Според нея в общите условия на енергодружествата ще залегне възможността токът да се плаща на месечни вноски. Това на практика означава, че отчитането му ще става на период по-дълъг от месец.