Удрят дизела с по-висок акциз

Парите

10-11-2011, 09:03

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Горивата ще поскъпнат с 2-3 стотинки от днес, след като "Лукойл България” вдигна котировките на едро

Дизелът ще бъде ударен с по-висок акциз догодина, съобщава „24 часа”.

От 615 на 630 лв. на 1000 литра ще се повиши налогът, обявиха експерти от финансовото министерство пред икономическата комисия в парламента. Това щяло да вдигне цената на дизела с около 2 ст. на литър. Метанът поскъпва с 3-4 ст. в зависимост от калоричността от догодина заради въвеждането за първи път на акциз за него. По-високо облагане на природния газ за отопление ще добави към стойността му под 1 стотинка.

В проекта, внесен от финансовото министерство в парламента, няма предложение за промяна на акциза за дизела. По график облагането на горивата трябваше да се промени през 2013 г. Другите ставки пък са записани, въпреки че преди време премиерът Бойко Борисов обеща акциз за метана да няма. Тогава той обясни, че при криза вдигането на акциз на горивата би довело до поскъпването на много други услуги.

И без промяна в акциза от днес горивата ще поскъпнат с 2-3 ст., след като "Лукойл България” вдигна котировките на едро. По бензиностанциите се очаква масовият бензин А-95 да стане 2,40, а дизелът да удари 2,50 лв. Причината за поскъпването са котировките на петрола, които се вдигнаха от началото на седмицата и се задържаха около 115 долара за барел.