Да се ориентираш в България? Само с GPS

Парите

10-11-2011, 09:26

Снимка:

Кристина Баракова-Албу© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

За проекта с новите табели в столицата ще са нужни 11-14 млн. лв.

По пътища, в градове и села няма достатъчно или направо липсват табели, съобщава „Труд”.

А да не говорим за малкото чуждестранни туристи, престрашили се да дойдат у нас. Дори и там, където има двуезични надписи, ги посреща непонятното за тях ul, ulica или blvr., bul от булевард. Както е по нашенските правила. Така за ориентацията у нас остава само една възможност - с GPS.

За проблема общините се оправдават с дългогодишна липса на пари, финансовата криза, вандали. И обяснимо: нова средно голяма табела излиза около 120-150 лв., а по-малка, която да се монтира на улица - 30-40 лв.  Дори и в София табелите на улиците и указателите за исторически забележителности не са достатъчни. Никой в общината няма и представа колко са таблата, нито колко още са необходими.

През 2007 г. кметството изготви нова визия на уличните табели с обещание до няколко години те да се виждат в целия град. Столицата трябва да грейне в нови табла с различни цветове по зони, съответстващи на герба на града. Така в центъра надписите трябва да се червени, а в южните райони - сини и зелени.

Според предварителните сметки за проекта с новите табели ще са нужни 11-14 млн. лв. М. г. обаче за табла и на латиница са отпуснати 61 576 лв. за 1100 броя. Те могат да се видят в идеалния център. През 2012 г. ще бъдат подменени още толкова стари надписи пак в центъра.

С оглед кандидатурата на София за европейска столица на културата през следващите 2-3 г. ще се акцентира на кафявите табла, указващи исторически или културни забележителности. За по-мащабна акция, така че поне на всички кръстовища в града да има табели, няма средства.