На 11 години децата попадат на нелегално съдържание в интернет

Животът

10-11-2011, 17:24

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Това е най-подходящата възраст, за да обясните какво е безопасно и отговорно поведение в мрежата

Всяко пето дете на възраст между 11 и 12 години посещава уебсайтове с нелегално съдържание в интернет, показва ново проучване на младежката организация Dubit.

Според специалистите, това е най-подходящата възраст, за да проведете разговор родители-деца за безопасно и отговорно поведение в мрежата.

Изследването, проведено сред подрастващи на възраст между 11 и 16 години, сочи следното: 21% процента от 11-годишните редовно посещават нелегални сайтове за споделяне на музика, филми, ТВ и видео съдържание. На 12 години този процент е вече 28, а на 13 вече почти половината от децата посещават такива сайтове.

От същото проучване става ясно, че 73% от децата научават за съществуането на такива сайтове от свои приятели, а повече от половината - 53%, използват интернет без родителски контрол вкъщи или извън дома, посредством смартфони и други мобилни устройства.

Окуражаващ е фактът, че близо половината деца споделят, че ще се радват да получат съвети за това, как да ползват интернет безопасно от родители и учители. От доброволческата организация Childnet International (http://www.childnet-int.org/) са създали дори и наръчник за учители и родители. В наръчника може да се намери безплатна практическа информация, съвети и концепция за отговорното дигитално гражданство.