Избрани Новини
Забраняват слабата ракия
Според нов закон името "ракия" не се отнася за продукти със съдържание на алкохол по-малко от 37,5%
Градусът на парцуцата вече се определя в новия проект за закон за виното и спиртните напитки, пише "Стандарт". Според него името "ракия" няма да може да се носи от продукти, които са със съдържание на алкохол по-малко от 37,5%. Това се отнася за винената, джибровата и плодовата парцуца. Минималното съдържание на алкохол в гроздовата ракия пък се фиксира на 40%. Пак по силата на закона се фиксира и градусът на мастиката и ментата. Анасоновата напитка трябва да е с поне 47% съдържание на алкохол.
В новия проект се връща и ментата като спиртна напитка. Тя трябва да има минимум 25% алкохолно съдържание, поне 0,2 г ментово масло и 130 грама захар на всеки литър. Използваният в спиртните напитки етилов алкохол може да е получен единствено чрез ферментация на земеделски продукти, предвижда още законопроектът. Това изключва влагането на медицински спирт и други видове синтетични вещества в напитките. Глобите, предвидени в закона, за лица, които произвеждат или продават напитки, които не отговарят на изискванията, остават непроменени спрямо старите нормативи - от 10 000 до 30 000 лв. или с имуществена санкция от 30 000 до 100 000 лв. Производителите на ментета на известни марки пък ще се наказват с глоба или имуществена санкция от 3000 до 30 000 лв.
Топ Новини