Назначават срещу молба за напускане

Парите

14-11-2011, 08:56

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Документът за освобождаване няма дата

Работодатели масово назначават нови служители само след като попълнят молба за напускане по взаимно съгласие, предупреди вчера вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров, цитиран в публикация на „Монитор”. Документът за освобождаване е в един екземпляр и работниците не разполагат с копие, но няма и дата. Когато чорбаджията реши, може да уволни колкото си иска хора „по взаимно съгласие” и дори съдът не може да ги защити, коментира синдикалният лидер. Хората обаче не смеят да се оплакват, тъй като датата в молбата може да бъде попълнена незабавно и да загубят работата си.
Според президента на синдиката Пламен Димитров номерът се използва и срещу синдикалните лидери по места. Така са постъпили собствениците на транспортните фирми „Етап-адресс” и „Груп плюс” в столицата. Подобни мерки целят страх и обезкуражаване, твърди Пламен Димитров.
Шефът на банков клон в страната споделил същата участ. Хората се сдружават главно заради забавени заплати или грубо нарушаване на правата им, твърди безработният вече шофьор Господинов. Заради това синдикатите са поискали Главната инспекция по труда да провери как се спазват правата на хората във въпросните фирми. За най-фрапантните случаи е известена и Международната организация на труда.

Затвор за работодател, който пречи на служителите си да членуват в профсъюзи, искат от КНСБ. От централата са си уговорили среща с вицепрезидента Маргарита Попова, която все още е действащ правосъден министър, за да я убедят в Наказателния кодекс санкциите за саботаж на синдикалното сдружаване да се приравнят с политическото.