Нито час аванта за длъжниците

Парите

16-11-2011, 11:27

Снимка:

Кристина Баракова-Албу© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Средностатистическият длъжник е мъж между 41 и 50 години, семеен, работник, жител на Видин, Враца, Монтана или Русе.

65 са фирмите в страната, които събират дългове, пише „Стандарт”.

Заради кризата те започват да звънят по телефона, да пращат SMS, да посещават длъжника и т.н. още от "ден 0", веднага след изтичане на срока за плащане.

Преди натискът започвал след 20-30 дни просрочие. Българите бавят най-много плащането на парно, като 60% от сметките се погасяват със закъснение, както и на кабелната телевизия, където просрочията са 65%.

Първо плащаме вноската по ипотечни кредити и сметката за ток, при тях просрочията са само 10% и 15%. Следващи по важност за гражданите са банковите продукти, сочи изследване на новоучредената Асоциация на колекторските агенции в България.

Хонорарите на колекторските фирми са от 0,5% до 35% и се калкулират в цената на услугата, примерно в цената на парното, банковата такса.

В 24% от случаите причина за неплащане е невъзможност, предизвикана от уволнение или болест в семейството. 15% от просрочията са заради забавяне на заплатата. 8% не разбират финансовия продукт, смятат, че са си купили стока, а не са взели заем. Средностатистическият длъжник е мъж между 41 и 50 години, семеен, работник, жител на Видин, Враца, Монтана или Русе.

Междуфирмената задлъжнялост расте, като най-много се бавят плащания в строителството - средно 150 дни при 97 дни за 2010 г. 40% се очаква да бъде ръстът на фалитите през тази година.