„Циркът на слънцето” пристига и в България

Варна Лайф

21-11-2011, 15:14

Автор:

ЕЛЗА ПАРИНИ

Всичко от Автора

„Цирк дьо Солей” идва у нас в началото на 2012 г. със спектакъла си Saltimbanco.

Канадският „Цирк дьо Солей” ще изнесе 5 представления в АРЕНА АРМЕЕЦ.

Всъщност така нареченият Най-голям цирк в света няма нищо общо с познатото понятие за цирк. Няма да видите дресури на животни, нито фокусници или клоуни. Това е спектакъл със сложна постановка, драматургия, костюми, авторска музика. Участниците са едни от най-добрите спортисти и циркови артисти в света. Музиката се свири и пее на живо а костюмите и сценографията са направени от най-големите стилисти в бранша.

„Цирк дьо Солей” идва у нас в началото на 2012 г. със спектакъла си Saltimbanco.
Спиращото дъха акробатично представление е пленило сърцата на над 10 милиона души по света, казаха организаторите от музикалната компания “София мюзик ентърпрайсис”.

Спектаклите са насрочени за 3 февруари от 20 ч, за 4 февруари - от 16 ч и от 20 ч, и на следващия ден от 14 ч и от 18 ч. Билетите ще струват 40, 55, 70, 85, 100 и 120 лева.

За всяко представление има лимит до 5000 души публика, казаха организаторите.
“Цирк дьо Солей” има над 50 различни спектакъла, които представя по цял свят. Тук пристига със Saltimbanco, който включва сюжети от градската атмосфера на метрополиса.

Малко известен факт е че „златните момичета” на Нешка Робева, световните шампионки от Сараево са участвали един сезон в спектакъл на Канадския цирк. Спектакълът се  казва „The Fascinating” и е показан в Япония.

Името на спектакъла произлиза от италианското saltare in banco, буквално означава "да подскочиш от мястото си" и символизира живота в големите градове Официалната страница на световния цирк разказва за Saltimbanco, че отразява с цветове, форми, звук, светлина, хумор и акробатични номера живота на хората от големите градове, разказва за семействата и социалните групи, пресъздава шума и глъчката на улиците.

Цирковото шоу Saltimbanco дебютира за първи път на сцена през 1992 г. и веднага се харесва на публиката. Спектакълът започва да гостува в различни държави по света. През 2007 г. артистите от Saltimbanco тръгват натурне. Качват се на големите арени в Северна Америка и Европа. Досега шоуто е преминало през Европа, Северна и Южна Америка, Австралия, Япония и Нова Зеландия. В Saltimbanco участват повече от 50 артисти от 20 държави.

Спиращи дъха акробатични номера, атлетични соло и групови подскоци и превъртания, противоречащи на всякакви правила за гравитация, трапец и бънджи трикове, ефектни жонгльори и разсмиващи до сълзи клоуни показва Saltimbanco. Спектакълът е известен с техническа прецизност и екстравагантен дизайн, впечатляващи костюми на артистите,невероятни светлинни ефекти, въздействаща музика и магия във всеки номер.

“Цирк дьо Солей” есъздаден през 1984 г. В компанията работят 5000 души. От тях 1300 са артистите, които са ангажирани във всички проекти на цирка, които за момента са стъпили в повече от 50 страни по света. Цялото наименование на най-големия атрактивен и известен световен цирк е Cirque du Soleil International Headquarters, основната циркова база е позиционирана в Монреал, Канада.

Цирковата компания е носител на редица престижни награди, сред които Emmy, Drama Desk, Bambi, ACE, Gemeaux, Felix и Rose d'Or de Montreux.

“Цирк дьо Солей” е доставил радост на над 100 милиона души в над 300 града от 6 континента за всичките 27 години от създаването си.