Кметовете да притиснат длъжниците, нареди Дянков

Парите

26-11-2011, 10:35

Снимка:

Кристина Баракова-Албу© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Финансовият министър пресметна 200 милиона дългове към общините

Симеон Дянков нареди на кметовете да започнат да си събират борчовете.

Финансовият министър вече е разпратил писма до градоначалниците с настояване да съдят длъжниците си, ако не си платят доброволно парите на местната хазна.

Това съобщи за "Стандарт" кметът на Монтана Златко Живков. Това означава, че градоначалниците ще започнат да изискват от гражданите да си платят всички задължения за данък сгради, такса смет и други налози към общината.

Управниците трябва да започнат с доброволно и да преминат към принудително събиране на сумите. Общо несъбраните вземания на общините в България са 200 млн. лв., допълни Живков. Според него най-големите длъжници за данък сгради и такса смет на общината са областната дирекция на МВР, пожарната служба и домът "Майка и дете". За тази и минали години социалният дом дължи 70 000 лв.
Министър Дянков е поискал още от кметовете да оптимизират числеността на персонала си с 15%.

"Достигнали сме минимума, с който осигуряваме услугите на населението. През последните години сме направили 3 съкращения, повече няма накъде", обясни Живков. И добави, че общините извършват две трети от всичките 164 административни услуги на населението. "Въпреки това при обсъждането на бюджета на общината за 2012 г. ще разгледаме и възможността за нови съкращения на хора и длъжности", подчерта кметът.

Междувременно стана ясно, че борчовете на Смолян надхвърлят 13 млн. лв. Кметът Николай Мелемов (ГЕРБ) уточни, че ревизията на общинската хазна не е приключила и очаква да изникнат и нови суми. Новият кмет на общината недоумява също как извършен одит от Сметната палата за периода 2007-2010 г. още не е готов и няма никакви резултати. Прави се и финансова ревизия за периода от началото на тази година до септември 2011 г., но трябва още време, обясни Мелемов.