Задължават да мият улиците поне веднъж на година

Животът

27-11-2011, 13:11

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Така въздухът щял да е по-малко прашен

Пролетното миене на улиците ще стане задължително.

Това съобщи на семинар в Добринище зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева.

Това ще е мярка в общинските програми за намаляване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици, които са опасни за здравето. България е с най-голямо замърсяване с прах в целия ЕС.

“Добре е общините да организират миене на улиците поне веднъж седмично, но това няма как да бъде записано в държавен нормативен акт”, обясни Манева.

Пролетното почистване обаче ще се регламентира от програмите за управление на въздуха на общините, които се приемат и от Брюксел и имат императивен характер.

Ако общините не искат да дават пари за миене, трябва да спрат използването на пясък, сол и луга при снегопочистването. Вместо това те ще са задължени да използват модерни химикали.

Бедните лишени от брикети, за да не цапат въздуха

Държавата ще разработи минимални стандарти за качество на въглищата, така че популярните брикети с много пепел и сяра да не могат да стигат до пазара.

Това съобщи зам.- министърът на екологията Евдокия Манева. Друга мярка за битка с мръсния въздух ще е смяната на горивата, за които се дават помощи.

Манева смята, че ваучери трябва да има само за екопелети, ток и газ. 50-90% от замърсяването с фини прахови частици в Благоевград, Русе, Пловдив, Несебър, Добрич, Враца и Монтана идвало тъкмо от битовото отопление с нискокачествени въглища.

Транспортът и мръсните улици пък били виновни за фините прахови частици, които цапали въздуха в София, Велико Търново и Стара Загора. 57,9% от жилищата у нас се топлели с дърва и въглища.

В областите Смолян, София, Силистра, Ловеч, Монтана процентът стигал над 85% .

Държавата започва подмяна на котлите в детски градини, училища и обществени сгради с парна система, съобщи пък министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Повечето били на мазут или въглища, т.е. на "мръсни горива".

"Подмяната им няма да е скъпа, ще сменяме само котлето, а не цялата топлинна система и ще опитаме да намерим пари от фонд ПУДОС", обясни Караджова.

Тя съобщи, че за новия програмен период 2014-2020 г. България ще иска неколкостотин милиона евро от Брюксел за енергийна ефективност на сградите.

Парите обаче няма да се дават само за изолация, а за пълно саниране, включително и за слънчеви панели.

Така още ще се намали замърсяването на въздуха.

Караджова обяви, че е разрешила добива на злато от Ада Тепе край Крумовград, след като канадската "Дънди Прешъс Металс" направила проект, с който не уврежда околната среда. Освен това районът имал висока безработица и нужда от инвестиции.