Българският oтбор по роботика с грандиозен успех

Животът

28-11-2011, 16:24

Снимка:

actualno.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Състезанието се провежда ежегодно, като задачите всяка година са свързани с различни важни и общочовешки теми и проблеми.

Българският отбор KASAPIN40, приключи с голям успех първият регионален кръг в България на Международното състезание по роботика FIRST LEGO League (FLL) за деца между 10-16-годишна възраст.

Победителите Мартина Станчева, Александър Кръстев, Васил Василев, Марин Шаламанов и Христо Желев се подготвяха в продължение на 3 месеца преди състезанието под менторството на Цветко Трендафилов и Петър Петров от компания SAP Labs Bulgaria.

Българчетата завършиха с отлични резултати и се класираха за международните полуфинали, които ще се проведат в началото на декември в Полша. На световно ниво тази година се записаха 19 000 отбора от цял свят. На полуфинала нашите деца ще се срещнат с над 160 свои връстници от 18 отбори, които продължават напред в състезанието.

В отделни категории, сред които най-добра игра с робота, най-добра отборна игра, изключителна издръжливост бяха наградени част от отборите. Победители в отделните категории са: Creative в категория "най-добра игра в робот"; Wise Move в категория "най-добра отборна игра"; Power Rangers в категория "най-добро проектиране"; KASAPIN40 в категория "най-добре представен проект"; Wise Move в категория "изключително представяне".

Само от Европа, където партньор в регионалните кръгове е организацията Hands on technology, в тазгодишното издание се сформираха 779 отбора – от България, Австрия, Чехия, Германия, Унгария, Полша, Словакия и Швейцария. Децата се подготвяха и чрез построени от тях роботи решаваха задачи, свързани със замърсяването на храните, различните полезни и вредни съставки, химикали и др.

Състезанието се провежда ежегодно, като задачите всяка година са свързани с различни важни и общочовешки теми и проблеми. Тази година тема на състезанието беше „Безопасност на храните”. За първата година на състезанието в България организаторите от училище по роботика Robopartans отчитат голям интерес от страна на децата.

Идеята ни е да организираме състезанието ежегодно и все повече участници да имат възможността да се включат. ”Състезанието се организира от „ИКТ Училище“ и Училище по роботика „Robopartans“, с изключителната подкрепа на SAP AG и SAP Labs Bulgaria, които подготвиха 4 от отборите, сподели Кирил Митов, създател на училището по роботика.