Едно красиво момиче от Варна или модел на световно ниво

Варна Лайф

29-11-2011, 13:42

Снимка:

Личен архив

Автор:

ЕЛЗА ПАРИНИ

Всичко от Автора

Красивата Алина е плод на любовта между Молдовец и Бесарабска българка и живее във Варна.

Чувства се българка с руски произход. Тя е един от най-търсените модели на агенция Cast Images Europe.

- Здравей, Алина. Може ли да ни разкажеш коя си всъщност?

- Здравейте, казвам се Алина Воклаканова. Родом съм от Молдова град Кишинев. Баща ми е от Молдова а майка ми е Бесарабска Българка от Украйна.

- Разбрахме,  че имаш интересно минало. Какво ще ни разкажеш за това?

- Интересното е, че се чувствам българка с руски произход. Когато бях на 6 години, се преместихме да живеем в България. Малко след като започнах да уча, ме поканиха  да гледам едно ревю в Летния театър. Там ме забелязаха и ме поканиха на пробни снимки. След това всичко се разви толкова бързо и аз самата на 14 години не разбирах какво се случва с мен.

- На 14-годишна възраст си заминала в Корея?

- Да, аз заминах с майка ми, защото нямах право да пътувам сама. Отидох там, за да работя като модел. В Корея израстнах професионално. Сега нещата вече не са такива и всяко момиче може да пътува само с декларация от двамата родители.

- Разкажи ни за престоя и впечатленията си oт Корея?

- Какво да ви кажа, хубава страна, много спокойна, хората са страшно мили и позитивни. Там работих усърдно, за да стигна нивото на другите модели. Искам да отбележа, че всяко  момиче може да бъде добър модел. Стига да полага старание, силен дух и най-вече индивидуалност и морал. Работата на модела не е толкова лесна, колкото изглежда. Налагало ми се е да ставам за снимки в 5:00 часа и да снимам по четиринадесет часа на ден. Тогава разбрах, че заниманието, което съм избрала, не е толкова лесно. Един модел трябва да може да снима във всякакви условия.

- Колко време работи в Корея?

- Там бях само за три месеца. Това беше подготовката ми за големия моден бизнес.

- Как се разви по-нататък?

- Когато станах на 15 години, отпътувах за Китай, но вече сама. Там осъзнах какъв тежък ангажимент съм поела първо пред моите родители, които ми дадоха старта и най-вече доверието си. Исках да се докажа, че съм  добра и стойностна личност. Там започнах да уча езика, понеже малко от китайците говорят добре английски. Снимах всякакъв тип реклами, от  лосиони за тяло, ски принадлежности, бельо, булчински рокли, лайфстайл списания, до рекламната кампания на Самсунг за целия свят. Участвах в модните дефилета на всички по- големи и известни марки като Диор, Армани, Мис Сиксти и други.

- Колко време работи в Китай?

- Там бях пак 3 месеца, защото ми изтече визата. Много ми хареса затова се върнах и работих още шест месеца, след което още девет. Помагах финансово на родителите си едва на 15-годишна възраст. Чувствах се горда, че популяризирам България, макар и да не съм родена тук. Хората трябва да бъдат горди, че са българи и да положат старание за тази страна.

- След завръщането ти в България какво се случи ?

- Тук продължих да работя като модел и снимам в модни списания и реклами. Но това е благодарение на Каст Имидж. С тях поддържам много добри приятелски и професионални отношения.

- След като вече си била в чужбина, защо реши да имаш агенция майка?

- Всички си мислят, че една агенция взема парите на момичетата, но не е така. Чрез агенция аз заминах в чужбина, сами можете да разберете, че тяхната работа е да осигурят ангажименти, те са като бюро по труда. Намират ти работа, дават ти контакти и за това е нормално да си платиш. В крайна сметка няма безплатен обяд. Но е важно и ти самият доколко си се доверил, защото името на агенцията се изгражда въз основа на моделите.

С риск да се повторя, момичетата трябва да бъдат усърдни, честни и искрени както към самите себе си, така и към агенцията.

- Говори се много, че моделите и манекенките често са и компаньонки на повикване?

- Да, знам, всяко стадо си има черна овца. Има момичета, които стават модели, не за да печелят от работата си, а за да си намерят богати съпрузи. Такива манекенки не се задържат дълго на модния подиум.

- Ти получавала ли си предложения да забавляваш богати господа срещу заплащане по време на ангажиментите си?

- Е, не е нужно да си модел, за да ти се предложат подобни неща. Да, случвало ми се е да ме уговарят за какви ли не неща. Но аз съм избрала модата за мой жизнен път. Мога да спечеля достатъчно там като модел. А и мога да загубя много ако започна да се занимавам с непристойни неща. Работодателите по света държат на морала на моделите които ангажират. Това с компаньонството е балкански синдром.

- Много ти благодарим за искрения разговор, пожелаваме ти много успех както в личен, така и в професионален план.