Напомпайте ЦСКА и Левски не с цени, а с класа

Спорт

06-12-2011, 16:38

Снимка:

ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Владимир Зарков, Bookmakers.bg

Всичко от Автора

Клубовете се опитват да рекетират грандовете, вместо да живеят от тяхното благоденствие



Черно море иска от Левски един милион лева за Ермес Паломино! С тази новина гръмнаха преди няколко дни куп медии. Къде директно, къде не съвсем, от няколко седмици от "Тича" изявяват готовност срещу тази сума да се разделят с Пантерата. Няма значение накъде ще тръгне таранът - към Герена, към Генчлербирлиги или Работник Кривой рог. Няма нищо лошо от Черно море да искат да продадат звездата си. Клубът е частен, интересите му също.


Учудващ е наивитетът да се говори за такива пари при такава криза. И при такъв играч!


След удара на Коко Динев с Гара Дембеле, клубове от ранга на Локо Пд се юрнаха да вървят по същите стъпки. Вървят с широко отворени усти. И най-често ги затварят пълни с мухи. Какво направи Динев? Даде Гарата за 200 000 евро и си включи клауза, която да му гарантира сериозен процент при следващ трансфер. И така общо прибра милион и половина лева от футболист, който е намерил като свободен агент. Крайно време е всички под ЦСКА, Левски, Литекс и Лудогорец да осъзнаят, че те нямат футболисти за повече от 200 000 евро. Даже и тези пари са много, но с компромиси тук-таме ще се намери някой да даде.


Какво е това умопомрачение да се искат един милион лева за Ермес Паломино? Вкарал един гол на Левски и хайде - един милион. Добре, че не се разписа и срещу ЦСКА, отиваше на два милиона. Та този същият симпатяга от Варна не е играл в половината срещи на отбора. В другите е вкарал три гола. Е, какво му струва милион?


Накрая ще стане като с Николай Гигов. Ако имаше малко повече управленска мисъл, ако клатимъдурците около него виждаха повече от носа си, Локомотив днес щеше да е процъфтяваща футболна фирма. Левски иска Иво Иванов. Не може, цената му е 600 000 лева. ЦСКА се натиска за Димо Атанасов. Сакън, ще го продаваме в чужбина за 350 000 евро. ЦСКА кани Светослав Дяков. Точно милион пише на етикета му. Днес първият е свършил с футбола, вторият преживява на пейката в Разград, а третият отиде там без пари.


За тримата Гигов прибра едва 200 000 долара


А ако имаше мисленето на Коко Динев - продажба и процент при нова сделка, сега може би щеше да е надиплил от триото над 2 милиона лева. Дори Венци Стефанов е тръгнал по тази наклонена плоскост. Преди той продаваше на момента, щом му поискат нещо. Няма значение футболист или мач. Сега се пазари. За футболистите, де. И понася загуби под формата на Галин Иванов. ЦСКА му даваше 300 000 лева зимата. Той обаче предпочете да го прати без пари в изпадащия от Втора Бундеслига Арминия. И сега цената на Иванов е половин пфениг.


Крайно време е българският футбол да поеме по пътя на централизираната беларуска слава. Там БАТЕ Борисов обира всичко кадърно в страната, влиза постоянно я в групите на Шампионската лига, я в тези на Лига Европа. Всеки клуб пък, който продаде играч на заводския тим, получава бонус след това от наградния фонд. Да не говорим, ако БАТЕ пласира състезател зад граница. Ето така в иначе комунистическа Беларус футболът заработи по капиталистически. Динамо Минск не се опитва да продава никой. Защото няма къде да го покаже. Затова излага стоката си на витрината, наречена БАТЕ Борисов. Така трябва да постъпват у нас Славия, Локо Пд, Берое, Локо Сф, Черно море, че дори и Черноморец.


Тях в Европа няма как да ги видят.


Ако ги забележат, е толкова за кратко, че никой няма да им обърне внимание. Докато ЦСКА и Левски са под непрекъснат европейски контрол. И затова е много по-вероятно Фрайбург да види Гара Дембеле на Герена, отколкото да се вдигне да го търси на Лаута. Нито пък Рома ще научи за Бандаловски, ако той си чегърта още по десния бек в Надежда. За българския футбол в този момент е много важно да напомпа грандовете си с класа. Вижда се колко е фатална за интереса към "А" група липсата на ЦСКА и Левски от Лига Европа. Ако тях ги няма там и догодина, хептен никой няма да остане по стадионите.


Лице в лице


На Коко Динев му бяха необходими 15 кръга, за да продаде Гара Дембеле в Левски. След още толкова Черно море се надява да пласира там Ермес Паломино. Вижте какво направиха футболистите в дебютните си полусезони у нас, за да прецените нормално ли е таранът на варненци да струва два пъти и половина повече от този на пловдивчани.