8 декември: Крем-супа от тиква и тиквеник

Архив Варна

07-12-2011, 15:31

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Какво да сготвим утре? Предлагаме ви две рецепти с тиква, тъй като, според Лунната диета, утре за здравето и талията ще са подходящи ястия от риба и месести плодове.

Растяща Луна в Телец - ако не желаете да добавите бързо излишни килограми ориентирайте се към  рибни бюда и месесети плодове и зеленчуци.

Активни и лесно усвоими са веществата и елементите, които се съдържат в тиквата, картофите, морковите, крушите, ябълките и зърнените храни.

Предлагаме ви прекрасна и лесна рецепта за крем-супа от тиква - лека, но много хранителна.

Крем-супа от тиква

Необходими продукти
1 кг обелена и нарязана на кубчета тиква
300 г обелени и нарязани на кубчета моркови
300 г нарязан на кръгчета праз
100 г нарязана на кубчета целина
2 скилидки чесън
1 л телешки бульон или 2 кубчета сух бульон, разтворен в 1 л гореща вода
100 мл сметана
сол на вкус
пипер на вкус
настърган пармезан, по желание

Как се приготвя
Всички зеленчуци се слагат във врящия бульон и се варят 25 мин. После се пасират, отново се слага на котлона, прибавят се сметаната, солта и пиперът.

След минута ястието е готово исе отстранява от огъня, поръсва се с пармезана и се сервира.

Празът може да се замени с лук, може да се сервира с крутони.Ако искате да добавите повече артистичност и чувственост на вкуса, поръсете с розмарин и накълцани тиквени семки.

И понеже Луната в Телец обича да си угажда и е подвластна на изкушенията и удоволствията, изключено е да минем без сладкиш. Ако сте взели средно голяма тиква, вероятно ви е останала по-голямата част от нея. Предлагаме ви една лесна рецепта за тиквеник, подходяща дори за онези, които спазват коледния пост.

Тиквеник

Необходими продукти
500 г кори за баница
800 г тиква
200 г захар
150 г  орехови ядки
100 мл олио
30 г галета
1/2 пакетче канела на прах
40 г пудра захар

Как се приготвя
Тиквата се настъргва на едро ренде и се задушава с малко маргарин или олио, докато течността се изпари.

Прави се плънка от задушената тиква, смлените орехови ядки, канела, галета и захар.

Върху всяка от корите се слага по малко от плънката и се наръсва с олио. Кората се навива на руло, а рулото се навива като охлюв и се слага по средата на тавата. Около първата кора се редят и останалите, направени по същия начин

Тиквеникът се пече в умерена фурна до златисто оцветяване
Поднася се наръсен спудра захар.