Избрани Новини
9 декември: зеленчукова паеля и уникална солена рибена торта
Какво да сготвим утре? При Луна в Близнаци в храната трябва да присъстват богати протеинови продукти - риба, яйца, сирене, соя и продукти, богати на калций.
Желателно е да се избягват суровите храни, зърнените подукти и рафинираната захар. Според лунната диета сега полезните вещества се усвояват най-пълноценно от организма, но в храненето трябва да се спазва пост и да се ограничат ферментиралите продукти. При Луна в Близнаци в храната трябва да присъстват богати протеинови продукти - риба, яйца, сирене, соя и продукти, богати на калций.
Млечни продукти - кисело и прясно мляко,
Зеленчуци - листа от ряпа, зеле
Храни богати на калиев хлорид:
Зеленчуци - аспержи, зелен фасул, зелен грах, моркови, карфиол, царевица
Плодове – праскови, кайсии, ябълки, грейпфрут, грозде и стафиди, ананас
Морски дарове – миди
Други
Месни продукти – всички видове птичи меса
Подправки – черен оман, върбинка, червена детелина, женско биле (сладък корен)
Напитки – много билкови отвари (без зелен и черен чай). Да се избягва кафето и стимулиращите напитки.
Избрахме за вас прекрасна зеленчукова паеля и уникална солена торта с риба, която ще съживи у вас спомена за отминалия празник.
Необходими продукти
400 г ориз
1 глава малка лук
1 скилидка чесън
2 бр. моркови
300 г карфиол
1 бр. тиквичка
1 бр. червена чушка
2 бр. домати
200 г зелен боб
щипка черен пипер
6 с.л. зехтин
сол
зеленчуков бульон
шафран
Всички зеленчуци се измиват и доматите се настъргват на ренде, а останалите се нарязват на средно големи парченца.
Карфиолът се сварява в зеленчуковият бульон. В по-голям тиган (ако имате тиган специален за паеля, в него) се запържват ситно нарязаните лук и чесън за около 5 минути. Прибавят се морковите, зеленият боб, червената чушка и карфиолът.
Разбърква се добре и се оставя за около 10 минути, като се бърка от време на време. След това се прибавя тиквичката.
Огънят се намалява и се оставя така за около още 15 минути. Прибавя се настърганият домат, като се пържи и той 5 минути.
Прибавя се червеният пипер, и 1 минута след това е добавя и оризът. Разбърква се много добре с дървена лъжица, така че да се смеси със зеленчуците. Шафранът се слага в зеленчуковият бульон, и се изсипва върху паелята. Разбърква се добре, и се оставя да поври около 18-20 минути - не трябва да оставя бульон, но не трябва и да е прекалено суха.
По желание може и да се запече, или да се прибавят други зеленчуци - грах, предварително сварен боб и т.н.
Продукти по пластове:
5 средни картофа
2 стръка пресен лук
2 скилидки пресован чесън
настъргана кора от половин лимон
сок от половин лимон
2 супена лъжица майонеза
сол и черен пипер на вкус
3 моркова
150г консервирана царевица
1 опаковка сирена за тост
500г топло пушена риба
2 стръка пресен лук
настъргана кора от половин лимон
сок от половин лимон
2 супена лъжица майонеза
черен пипер на вкус
100 г бланширани спаначни листа
4 твърдо сварени яйца
200 г микс от маслини
За гарниране:
настърган кашкавал
магданоз
крема сирене
скариди
Как се приготвя?
Обелете картофите и ги нарежете на малки кубчета. Сварете ги в подсолена вода. Отцедете ги и ги оставете да изстинат.
Намачкайте ги леко с вилица или с преса за картофи, но така, че да останат и цели парченца. Смесете ги с нарязания магданоз, майонезата, чесъна, лимоновата кора и сок и пипера.
В чиния с равно дъно поставете тортен ринг. Сипете в него картофената смес, разнесете я равномерно, притиснете добре и изравнете.
С белачка за зеленчуци настържете почистените моркови на лентички и ги бланширайте за кратко в подсолена вода. Нека морковите да останат сурови. Целта е да се хрупкави,но пластични. Смесете ги с отцедените царевични зърна и ги разпределете върху картофената подложка. Не солете.
Върху морковите и царевицата наредете листчетата сирене за тост. Накъсайте рибата на парченца и я объркайте с лимоновата кора и сок, майонезата, нарязаният лук и пипера. Разпределете сместа равномерно върху сиренето. Покрийте рибния пълнеж с целите листа бланширан спанак.
Върху спанака сложете и последния пласт от яйцата, нарязани на кубчета и парченцата маслини.
Покрийте тортата с найлоново фолио и оставете един ден в хладилника. Преди сервиране гарнирайте тортата с настърган кашкавал. Украсете с розички от крема сирене, лимонени резенки и скариди, а борда облепете с магданоз. Не прекалявайте с майонезата. Нека тортата остане лека и ефирна.
Не забравяйте да притискате отделните пластове, за да се споят максимално добре.
Купете готов миск от маслини. Те са от различни сортове, нарязани и овкусени със средиземноморски подправки.
Можете да не украсявате тортата допълнително. Тя изглежда достатъчно елегантно завършена и само с маслините.