10 декември: Екзотична мароканска супа и вегетариански кюфтенца

Архив Варна

09-12-2011, 17:27

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Какво да сготвим утре? По време на Пълнолунието в организма протичат процеси на пречистване и обновление на кръвта, които можем да подкрепим с гладуване или билки и подправки като чесън, куркума, къри, коприва, копър, глухарче и салвия и като цяло - вегетарианско меню.

При пълнолуние, особено по време на лунно затъмнение, нараства опасността да се поддадем на изкушения и съблазни, към които се чувстваме отчайващо притеглени.

Поради това в този не е желателно да гладуваме, въпреки че бързо бихме могли да се освободим от излишни килограми. Похапването в този смисъл би могло да се възприеме като спасение от по-големи прегрешения, а и ще ни избави от тъгата и раздразнителността, които гладът може да предизвика. Ако сте силни и дисциплинирани натури и умеете да контролирате емоциите и настроенията си, проведете разтоварващ режим и спрете до тук, защото възнамеряваме да направим едно кулинарно пътешествие, което може и да ви изкуши. А ще пътешестваме, защото остта Близнаци-Стрелец, в която е разположено Пълнолунието, провокира към пътешествия, екзотика и експерименти.

Когато Луната подчертава въздушната стихия, в организма са активни процесите свързани с перисталтиката. Желателно е да се избягват суровите храни, зърнените подукти и рафинираната захар. Според лунната диета сега полезните вещества се усвояват най-пълноценно от организма, но в храненето трябва да се спазва пост и да се  ограничат ферментиралите продукти.

При Луна в Близнаци в храната трябва да присъстват богати протеинови продукти - риба, яйца, сирене, соя и продукт, богати на калций.

По време на Пълнолунието в организма протичат процеси на пречистване и обновление на кръвта, които можем да подкрепим с гладуване или билки и подправки като чесън, куркума, къри, коприва, копър, глухарче и салвия и като цяло - вегетарианско меню. На онези, които провеждат разтоварващ режим, препоръчваме да пият чай от корените и листата на копривата и глухарчето, семената на копъра, листата на салвията. Зелен чай в неограниени количества по време на целия пълнолунен период ще бъде полезен за всички.

И така! Денят е почивен и най-вероятно ще ви се наложи да приготвите и обяд, в който задължително следва да присъства топла супа. Супа, но каква!?! Нашето кулинарно пътешествие ни отведе към екзотичната мароканска кухня, където попаднахме на невероятно вкусна

Супа с моркови и нахут

Необходими продукти
Нахут - 400 г от консерва или накиснат
Моркови - 400 г сварени
Лук - 1 глава
Ччесън - 2 - 3 скилидки
Зехтин - 2 - 3 с.л.
Къри - 1 ч.л.
Куркума - 2 щипки
Зеленчуков бульон - 5 ч.ч.
Черен пипер
Кориандър - накълцан пресен, може и магданоз

Накълцайте чесъна и лука и ги запържете за няколко минути в зехтина. Добавете нарязаните или настъргани моркови, объркайте и подправете с къри и куркума. Прибавете нахута и бульона. Изчакайте да заври, покрийте тенджерата с капак и оставете да къкри 10 минути.Овкусете със сол и черен пипер, свалете от котлона и пасирайте. Поднесете Мароканската супа поръсена с накълцан кориандър.

Към супата можем да сервираме и ароматни, носещи екзотиката на далечна Индия,

Кюфтенца от тиквички

Необходими продукти
Тиквички - 1 кг
Копър - 1 връзка
Сирене - 250 - 300 г
Яйца - 2 броя
Сол
Червен пипер
Черен пипер
Къри - 1 ч.л.
Куркума - 1/2 ч.л.
Индийско орехче - 1/2 ч.л.
Карамфил - 3 счукани
Сухар - около 3 броя счукан

Настържете тиквичките на едро и ги оставете да престоят около половин час, след което ги отцедете максимално от водата. Добавете яйцата, натрошеното сирене, накълцания копър и всички останали подправки. Омесете добре сместа за кюфтетата, като добавите натрошения сухар.Загрейте около пръст олио в тиган, загребете от сместа с лъжица, оформете леко кюфте и го пуснете в горещата мазнина. Готовите кюфтета от тиквички отцедете върху кухненска хартия.

Да ви е сладко!

Ако не се почитатели на екзотичния вкус, можете да заложите на традиционни рецепти като супа от спанак или копривена каша, на които най-вероятно сте майстори, но ние ще ви провокираме ако не към екзотика, поне към експерименти с

Кюфтенца от коприва

Необходими продукти
Коприва – 1 кг
Яйце – 1 бр.
Черен пипер – на вкус
Магданоз (накълцан) – няколко стръка
Ориз (сварен) – 1 к.ч.
Брашно – 2 с.л.

Копривата се попарва, прецежда се през гевгир и се поставя в дълбок съд. Добавят се яйцето, черния пипер, магданоза, ориза и брашното след което всичко се омесва добре. От получената смес се оформят кюфтетата, овалват се в галета или брашно и се пържат в тефлонов тиган с малко мазнина като се обръщат по-често за да се задушат отвътре.

Копривата можете да замените със спанак.