15 декември: Цар патладжан!

Архив Варна

14-12-2011, 14:43

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Какво да сготвим утре? Намаляваща Луна - периодът е подходящ за пречистване на организма, освобождаване от токсини, шлаки и замърсявания и редукция на теглото. Последен шанс да се включите в коледните пости.

Луна в Лъв - Огнената Луна задейства и стимулира процеси, свързани с обработването и абсорбирането на храната и превръщайки я в енергия.

Метаболизмът е бърз - хората, родени под такава Луна, са обикновено онези безобразни щастливци, които могат да си позволят да хапват всичко, по всяко време и в доволни количества, без това да се отрази на теглото им.

Преобладаващият огън предполага да намалим горещите храни и твърде лютите и пикантни подправки, солта и мазнините.

През днешния ден е полезно да се яде патладжан, пипер, домати, кафяв ориз, бадеми, орехи, слънчогледово семе, растителни масла, ябълки, круши, портокали и смокини. Подходящи подправки са копър, магданоз, джоджен.

Днес ще уважим падладжана и ще ви предложим да опитате с нас Крем-супа от пиперки и патладжани и Пълнени патладжани с блулгур.

Крем супа от пиперки и патладжани

Необходими продукти
1 кг печени патладжани, нарязани на ситно
4 печени червени пиперки, нарязани на ситно
1 ч. л. зехтин или олио
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
4 домата, обелени и нарязани на ситно
1 л горещ зеленчуков бульон
1 ч. л. черен пипер
сол на вкус

Начин на приготвяне
Мазнината се загрява и в нея се запържват чесънът и доматите. След 3-4 мин. се добавят патладжанът, пиперките, зеленчуковият бульон, черният пипер и сол на вкус. След като ври 5 мин., супата се маха от котлона и се пасира.

Супата отново се слага на огъня за 5 мин., за да заври. Може да се поднесе както топла, така и студена, с препечени, съвсем тънко нарязани резенчета хляб.

Цветът и вкусът на тази супа, ще ви върне спомена от топлите дни на циганското лято!

Пълнени патладжани

Необходими продукти
2 средни патладжана
40г растително масло
2 с.л.зехтин
1 ч.ч. булгур
1 глава лук
2 скилидки накълцан на дребно чесън
1/2 ч.ч. микс от едно нарязани бадеми и кашу
доматен сос
1 счукано зърно бахар
черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне
Разполовете патладжаните по дължина и ги издълбайте с лъжичка. Посолете издълбаната вътрешност и оставете 20 мин. за да се отстрани горчивината. Изплакнете със студена вода и изцедете.

Залейте булгура с топла вода и го оставете да набъбне и омекне. След това го измийте и отцедете.

Нарежете лука на дребно и го задушете в маслото и зехтина заедно с издълбаната вътрешност на патладжаните, ядките , стафидите и чесъна,подправките  и ги добавете към лука заедно с булгура. Гответе 1-2 мин. и подправете със сол и пипер. Напълнете със сместа патладжаните,сложете ги в тавичка, намазана с масло, сипете малко вода и доматения сос.Изпечете в загрята на 180*фурна за около 20 мин.

Горещо ви препоръчваме да внесете малко езотика в ястието, като добавите в плънката малко стафиди, настъргано индийско орехче и щипка куркума.