16 декември: Постно прясно зеле и витаминозна салата

Архив Варна

15-12-2011, 16:29

Снимка:

supichka.com

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Какво да сготвим утре? Намаляваща Луна - периодът е подходящ за пречистване на организма, освобождаване от токсини, шлаки и замърсявания и редукция на теглото. Последен шанс да се включите в коледните пости.

Луна в Дева- Дева управлява процесите на храносмилане и движението на веществата в организма. Стомахът и червата са уязвими и следва да се избягват силните подправки, трудносмилаеми ,тежки и мазни храни. Желателно е консумаирането на билкови чайове подпомагащи работата на храносмилателната система. Освен всичко друго течностите ще стимулират метаболизма, който в този период е забавен.

 Когато Луната преминава през земните знаци, в организма се усвояват веществата необходими за процесите управляващи разтежа, възпроизводството и регенерацията на тъканите и скелета. Дева усвоява най-добре храните съдържащи калиев сулфат и витамини от група Б:зеленолистни зеленчуци, тиквички, картофи, пъпеши, ябълки, круши, папая, сливи, смокини, всички зърнени продукти и маслата от тях, кафяв ориз. Подходящи подправки и билки, които ще балансрат храносмилателната система са: Лайка, Червен кантарион, Живовляк, Сладник, Звъника, Босилек, Копър, Бахар Розмарин, Валериана и Гинко-Билоба. Пчелният мед също-особенно ефикасно средство е да се изпие сутрин на гладно чаша топла вода с лъжичка мед разтворена в нея.

21 лунен ден. Желателно е днес да консумирате повече моркови, цвекло и въобще кореноплодни зеленчуци. Като цяло, може да се консумира всичко, но не натоварвайте стомаха и избягвайте сладкишите и спиртните напитки.
Дева не обича разточителството и предпочита прости и ефикасни решения, които освен това са лесни, бързи и най-важноото икономични. А какво по- простичко от едно Постно прясно зеле /докато все още го иима на пазара/.

Необходими продукти

1 зелка
2 с.л растително масло
2 домата
1 ч.л. червен пипер
черен пипер на вкус
сол, около 1/2 ч.л.
2-3 зрънца бахар
2-3 лисчета дафиноф лист
4 – 5 стръка магданоз или копър

Начин на приготвяне

Зелето се нарязва на ивици. Претрива се със солта и олиото и се слага да се задуши в тенджера. Когато поомекне се долива 50 гр вода и се оставя да ври до полу-готовност на тих огън. Тогава се добавят доматите, нарязани на ситно или настъргани на ренде и се овкусява с подправките. Ври така около 10-15 мин и се маха от огъня. Поднася се поръсено с нарязаните на ситно зеленини.
Лично аз го премествам за последния етап във фурната-така става по вкусничко.

Любима комбинация ми е с ето тази Витаминозна салата:

Необходими продукти

4-5 моркова
2 средни главички червено цвекло
1 средна главичка целина
1 ябълка
1 лимон
2-3 скилидки чесън
зехтин, сол, тъмен балсамико

Начин на приготвяне

Всички продукти се обелват и настъргват на едро ренде. Добре е да настържете предварително цвеклото и да го оставите да престои за около час овкусено със сол, зехтин и балсамико, но не е задължително. Морковите, целината и ябълката се поръсват веднага с лимонов сок за да не потъмнеят. Всички продукти се размесват добре и се овкусяват, като най накрая се добавят орехите. Можете да ги овкусите и поотделно и да си поиграте с зветовете. Ще получите пъстра картина с топли цветове, която ще ви напомни за гората през есента.Споменах ли, че съм Дева?!?
Добър апетит!