И номинираните за „Златен Глобус” са ...

Варна Лайф

16-12-2011, 21:24

Автор:

ЕЛЗА ПАРИНИ

Всичко от Автора

Чернобялата няма лента "Артистът" е с шест номинации за наградите "Златен глобус". С по пет номинации са филмите "Потомците" с Джордж Клуни и "Южнячки".

Джордж Клуни, Брад Пит и Райън Гослинг са абсолютните титуляри този сезон, и това е напълно заслужено.

Мишел Уйлямс, Чарлийз Терон, Руни Мара, Тилда Суйнтън, Джуди Фостър, Кристен Уйг, Виола Дейвис, Мерил Стрийп и Глен Клуос са също в топ листата.

Номинациите се доближават до тези на актьорската гилдия, които бяха анонсирани в сряда.

„Глобусите” също отбелязват режисьорските успехи на Уди Алън, Джордж Клуни, Мартин Скорсезе, Михал Хазанависиъс и Александър Пайн.

Чернобялата няма лента "Артистът" е с шест номинации за наградите "Златен глобус", в това число и за най-добър филм в категорията за комедия или мюзикъл. С по пет номинации са филмите "Потомците" с Джордж Клуни и "Южнячки". Двете ленти ще си оспорват отличието за най-добра драма с "Юго", "Кешбол", "Боен кон" и "Мартенски дни". За разлика от наградите "Оскар", отличията "Златен глобус" за най-добър филм се връчват в две категории - за комедия или мюзикъл и за драма. Наградите "Златен глобус" се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд и са смятани за ориентир за най-престижните отличия в света на киното - Оскарите.

Анджелина Джоли, която след броени дни ще направи своя режисьорски дебют с лентата "Страна на кръв и мед" също е сред номинираните. Въпреки че сръбски активисти вече пожелаха той да бъде забранен в Босна и Херцеговина, в Холивуд определено са оценили таланта й положително. Лентата й ще се състезава в категорията „най-добър чуждоезичен филм".

Рики Жерве който е известен с хапливия си език и смели забележки по адрес на номинираните по време на церемонията се завръща като водещ, въпреки някой злобни настроения в Холивуд.

След като бе анонсирано завръщането му, Рики веднага показа колко „палав” може да бъде и написа в Туйтър:

„Току що предупредих Били Кристъл да не използва никой от материалите ми за холокоста и педофилията на Оскарите и той се съгласи”

По-късно написа: на Пиърс Морган: „БУуум!„ и,на собствената си стена: „Завръщам се да водя Глобусите, страхувай се Холивуд, Холивудски егоисти много се страхувайте, ще бъде библейско”

От своя страна Морган му отговори: Моля те, може ли първи да взема интервю в стил „Съжалявам ако съм засегнал някого” след наградите Златен Глобус както миналия път?

Жерве отговори: „Ще избягам в Ню Йорк веднага щом свърши. Ще се видим там.”

Не се знае какво очакват повече зевзеците на Холивуд, наградите или шегите на Рики.

Шейсет и деветите награди „Златен Глобус” ще бъдат раздадени на 15 Януари 2012

Най-добра драма - "Потомците", "Южнячки", "Юго", "Мартенски дни", "Боен кон".

Най-добра комедия или мюзикъл - "50/50", "Артистът", "Полунощ в Париж", "Шаферки", "Моята седмица с Мерилин".

Най-добър актьор в драма - Джордж Клуни за "Потомците", Леонардо ди Каприо за "Джей Едгар", Майкъл Фасбендер за "Срам", Райън Гослинг за "Мартенски дни", Брад Пит за "Кешбол".

Най-добра актриса в драма - Глен Клоуз за "Албърт Нобс", Виола Дейвис за "Южнячки", Руни Мара за "Момичето с татуирания дракон", Мерил Стрийп за "Желязната лейди", Тилда Суинтън за "Трябва да поговорим за Кевин".

Най-добър режисьор - Уди Алън за "Полунощ в Париж", Джордж Клуни за "Мартенски дни", Мишел Азанависиюс за "Артистът", Александър Пейн за "Потомците", Мартин Скорсезе за "Юго".

Най-добър актьор в комедия или мюзикъл - Жан Дюжарден за "Артистът", Брендън Глийсън за "Пазачът", Джоузеф Гордън-Левит за "50/50", Райън Гослинг за "Луда тъпа любов", Оуен Уилсън за"Полунощ в Париж".

Най-добра актриса в комедия или мюзикъл - Джоди Фостър за "Божествата на касапите", Чарлийз Терон за "Young Adult", Кристен Уиг за "Шаферки", Мишел Уилямс за "Моята седмица с Мерилин", Кейт Уинслет за "Божествата на касапите".

Най-добър актьор в поддържаща роля - Кенет Брана за "Моята седмица с Мерилин", Албърт Брукс за "Drive: Живот на скорост", Джона Хил за "Кешбол", Виго Мортенсен за "Опасен метод", Кристофър Плъмър за "Новаци".

Най-добра актриса в поддържаща роля - Беренис Бежо за "Артистът", Джесика Частейн за "Южнячки", Джанет Мактиър за "Албърт Нобс", Октейвия Спенсър за "Южнячки", Шейлийн Удли за "Потомците".

Най-добър чуждоезичен филм - "Цветята на войната", "Страна на кръв и мед", "Детето с велосипед", "Раздяла", "Кожата, в която живея".

Най-добра анимация - "Приключенията на Тинтин", "Коледата на Артур", "Колите 2", "Котаракът в чизми", "Ранго".