22 декември : Крем супа от леща и Кус-кус със зеленчуци

Архив Варна

21-12-2011, 15:32

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Какво да сготвим утре? Намаляваща Луна - периодът е подходящ за пречистване на организма, освобождаване от токсини, шлаки и замърсявания и редукция на теглото. Последен шанс да се включите в коледните пости.

Луната в Стрелец активизира огнената стихия, отговорна за обработката и абсорбирането на храната превръщайки я в енергия. Огънят също така съдейства за протичането на пречистващте процеси и освобождаването от токсини и бактерии. Този процес може да бъде подпомогнат с топли храни както и с някои подправки и аромати. Луната в Стрелец ще приеме и обработи много добре веществата съдържащи се в картофите, суровите зелнчуци, зърнените продукти, ориза и неговите производни. Ценни и полезни за организма съставки могат да бъдат корите на плодовете и зеленчуците, най- вече цитрусите. Удачно е използването остри и екзотични подправки които стимулират метаболизма.
27 лунен ден. През двадесет е седми лунен ден е желателно да се избягват животински пордукти, а при приготвянето на ястията да се използват повече подправки. Най-полезни са черният пипер, куркумата и кардамонът. Те ще балансират работата на храносмилателната система. Полезни са сащо така зеленчукови супи, стига да не бъдат консумирани за вечеря. Днес е вторият Екадаши в месеца - пречистващо гладуване ще подпомогне отчистителните процеси и ще подготви тялото и духа ви за ефективен взаимообмен с енергетиката на скорошното Новолуние.

Не знам защо напоследък асоциирам екзотиката с Мароко!?! Иска ми се да вярвам че това няма да е просто една кулинарна фантазия, но засега ще я подкрепя с едно мароканско ястие.

Кус-кус със зеленчуци

Необходими продукти 

    1 ч. ч. кускус
    1 ч. ч. вряща вода
    1 с. л. зехтин или масло
    1 глава лук, нарязана на ситно
    1 пръчица канела
    1 патладжан, нарязан на кубчета
    300 г пресни картофи, нарязани на кубчета
    300 г зелен фасул
    1 морков, нарязан на кръгчета
    3 с. л. лют сос или 1 нарязана люта чушка
    1 ч. ч. сварен нахут или боб
    1 тиквичка, нарязана на кубчета
    200 г домати, нарязани на резенчета или чери домати
    сол, пипер, магданоз и кориандър на вкус

Начин на приготвяне:

    Кускусът се залива с врящата вода. Добавя се зехтинът, разбърква се и се покрива плътно с капак за 15 минн.
    В сгорещеното олио се слагат лукът и канелата. Разбъркват се, докато леко се зачервят. Добавят се патладжанът, картофите, зеленият фасул и морковът. Посоляват се и се задушават за 10-15 мин. на слаб огън. Добавят се лютият сос, нахутът и тиквичката. След още 10 мин. се слагат доматите. След още 3 мин. ястието се подправя с магданоза и кориандъра.Зеленчуците се сервират върху кускуса.

Ето я и топлата Крем супа от леща:

Необходими са ви:

 1 чаена чаша леща
 1 голям морков
 1 глава лук, или 1 връзка пресен лук
 4-5 скилидки чесън, или 2-3 стръка пресен чесън
 1 к.л. джоджен
 1 к.л. куркума
 1 к.л. къри
 сол на вкус

Начин на приготвяне:

Лукът, чесънът и морковът се нарязват надребно, слагат се в добре загрято олио и се задушават за 4-5 минути, докато омекнат.Лещата се измива добре и заедно с 1л. вода се добавя към нарязаните и задушени зеленчуци. Оставяте да ври, докато лещата се свари (приблизително 30-40 мин).
След като се свари лещата, добавяте всички подправки и оставяте да поври още 5 минути, след което изсипвате супата в кухненски робот/блендер и пасирате до получаване на хомогенна смес. добавяте крутони и сервирате. Консумирайте топла зада да спазите здравословните предписания за деня!

ДОБЪР АПЕТИТ!