В края на мандата на ГЕРБ ще намалеят административните такси

Парите

21-12-2011, 17:08

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В следващите няколко месеца всички министерства и институции ще променят таксите си

Предстои въвеждането на нов метод за определяне на административните такси на гражданите и бизнеса към държавните институции,

резултатът от което се очаква да е намаляването им с 50 до 200 млн. лева годишно, обясни икономическият министър Трайчо Трайков след правителственото заседание в сряда, цитиран от Mediapool. Новите такси обаче ще влязат в сила от 2013 г., когато изтича и сегашният мандат на правителството на ГЕРБ, уточни той.

Министерският съвет е приел методика за разходоориентирано изчисляване на таксите – което е част от стратегията за намаляване на административната тежест и административния контрол върху стопанската дейност.

“В следващите няколко месеца всички министерства и институции по такъв начин ще променят таксите си, че те да отговарят на действителните разходи по извършването им и вече да не се използват като начин за допълнителни приходи за държавната администрация”, заяви министър Трайков.

Той обясни, че приходите от административни такси се използват за изплащане на допълнително материално стимулиране (ДМС) на чиновниците, но “това няма да се случва в бъдеще”.

С прилагането на всички мерки за намаляване на бюрокрацията фирмите ще пестят 313 млн. лева годишно, но след 2013 г., обясни преди седмица Трайков.