23 декември: Постен коледен щрудел и други кулинарни експерименти

Архив Варна

22-12-2011, 19:31

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Какво да сготвим утре? Намаляваща Луна - периодът е подходящ за пречистване на организма, освобождаване от токсини, шлаки и замърсявания и редукция на теглото. Последен шанс да се включите в коледните пости.

Луната в Стрелец активизира огнената стихия, отговорна за обработката и абсорбирането на храната превръщайки я в енергия.Огънят също така съдейства за протичането на пречистващте процеси и освобождаването от токсини и бактерии.Този процес може дъ бъде подпомогнат с топли храни както и с някои подправки и аромати. Луната в Стрелец ще приеме и обработи много добре веществата съдържащи се в картофите, суровите зелнчуци, зърнените продукти, ориза и неговите производни. Ценни и полезни за организма съставки могат да бъдет успешно усвоени от корите на плодовете и зеленчуците, най- вече цитрусите. Удачни са остри и екзотични подправки.

28 лунен ден. Днес в менюто няма ограничения - може да се консумира всичко, но в умерени количества. Препоръчително е да се консумират повече плодове, ядки и листни зеленчуци. Яжте по малко, бавно и осъзнато, с внимание и благодарност към храната. Организмът се настройва за нов жизнен цикъл - не го натоварвайте по никакъв начин.

Щом в менюто няма ограничени,я днес ще си позволим повече неща и по- разнообразно меню. Част от рецептите, а азщо не и всичките ще можете да използвате и за трапезата на Бъдни вечер. Традиционно на нея присъстват, боб, сърмички, пълнени чушки, жито. Ястията трябва да са прости, но това не пречи да са много вкусни. Като тези например:

Пълнени чушки с гъби и ориз

Необходими продукти

10-12 сушени чушки
400 гр печурки
1½ чаена чаша ориз
1 глава лук
1 с.л. зехтин
1 стрък мащерка
1 ч.ч накълцани домати
сол и черен пипер на вкус
 
Приготвяне:

Чушките се измиват и после се заливат с гореща вода и се оставят да киснат 2-3 часа, докато омекнат.
Лукът се нарязва на много ситно и се задушава в зехтина. Когато омекне се добавят гъбите, нарязани на ситно и ориза. Поръсва се със сол, черен пипер и стръка мащерка. Задушават се още 5-6 минути, сваля се от котлона и се маха мащерката.
Чушките се напълват с плънката, подреждат се в тавичка, заливат доматите малко вода, ако е нужно за да се получи 1 пръст течност на дъното. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 40 минути.
!Съвет-не изхвърляйте водата в която са киснали сушените чушки-използвайте я при печченето.Така ястието ще стане по-вкусно и ароматно!

Сушените чуики могат да бъдат добавени в боба, за още едно традиционно коледно ястие.

Постен боб:

Неообходими продукти:
2 ч.ч. боб
5-6 сушени чушки
5-6 сушени домата или 2 с.л. концентрирано доматено пюре
1 ч.л. сух джоджен
1 морков
1 глава лук
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Бобът се почиства и се изсипва в дълбока купа, залива се със студена вода и се оставя да престои поне 12 часа, за да набъбне и за да уври по-добре.
Бобът се измива и се пресипва в дълбока тенджера. Залива се с вода, колкото да го покрие и се оставя да заври на котлона. След като поври 4-5 минути, водата се изхвърля, бобът се изплаква и се налива нова вода – около литър и половина. Бобът се оставя да ври на тих огън. Добавят се ситно нарязаните глава лук и морковът. Сушените чушки се нарязват и добавят. Подправя се със сухия джоджен. Бобът се похлупва и се оставя да ври докато омекне. Накрая се добавя сол и нарязани сушени домати или доматеното пюре. Оставя се да поври още 5-10 минути и се сваля от котлона.
!Съвет-с първата вода добавете щипка  сода-така бобът ще омекне още повече!

Но!-да не дразним Луната в Стрелец с толкова традиционно меню-тя обича екзотиката, пътешествията кулинарните експерименти и необичайните комбинации. Като тези Лозови сърмички с ориз и леща:

½ ч. чаша ориз (използвах бисерен)
½ ч. чаша леща
1 глава лук
1 морков
1 сушена чушка-ако ви е останала
лозови листа от консерва (около 600 грама)
черен пипер
джоджен

Приготвяне:

Лукът и моркова се задушават в малко олио (2-3 с. лъжици). Добавят се чушката, ориза и лещата. Доливат се около 3 ч. чаши вода и сместа се оставя на тих огън докъто водата изври и плънката е почти готова. Добавят се черния пипер и джоджена.След като сместа поизстине, лозовите листа се напълват като лъскавата страна на листото остава от външната страна. Сърмите се подреждат плътно в тенджера като леко се изстискват, за да не се разпаднат при варенето. Налива се вода така, че  да достига до средата на тенджерата(или малко под средата), малко олио, притискат се с чиния  и се варят на тих огън около 45 минути.

А ето и един прекрасен Плодов щрудел-постен, коледен и екзотичен! Отговаря на всички условия нали?

Необходими продукти

400 г точени кори
250 г тиква
50 г бадеми
50 г маргарин
10 сушени смокини
2 ябълки
1 ч.ч захар
1 ч.л джинджифил
2 щипки канела
2 щипки смлян бахар
маргарин за намазване

Начин на приготвяне:

Обелете тиквата, почистете я от семките и я настържете. Загрейте маргарина в тенджера и изсипете в него тиквата, като я поръсите със захар и разбъркате добре. Налейте 50 мл топла вода и я задушете за 20 минути. Свалете я от котлона и я охладете. Залейте смокините с топла вода и ги оставете да престоят 10 минути. След това ги нарежете на ситно. Обелете ябълките, почистете ги от семките, настържете ги и ги добавете към задушената тиква заедно със смокините. Подправете получената плънка с канела, бахар и джинджифил и прибавете към нея смлените с малко захар бадеми.Взимайте от корите по три и ги наредете една върху друга, като всяка мажете с разтопен маргарин, след което ги разрежете на четири правоъгълника. Върху всеки правоъгълник поставете от плънката и завийте на руло, като краищата на корите мажете с мазнина и притиснете, за да може да се запечатат добре.Наредете рулата в предварително намазнена тава и отгоре ги намажете с разтопен маргарин. Печете щрудела около 15-20 минути в предварително загрята на 180°С фурна.

Стига толкова-няма да преяждаме!