24 декември: Трапезата на Бъдни вечер

Архив Варна

24-12-2011, 00:20

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Трапезата трябва да е отрупана с  всичко, което се произвежда в домакинството: варено жито, варен фасул, сърми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошаф, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино.

Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници.

Той е посветен на дома, огнището, мира, хармонията и любовта към ближния.

По стара традиция, преди да се нареди празничната трапеза на Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник. Отначало разбърква с него огъня, наричайки: "Колкото искрици, толко пиленца, шиленца, теленца, дечица в тоя дом!" После поставя тънкия край на дръвчето в огъня; там то остава да тлее цялата нощ и да поддържа огъня жив. В предварително издълбана в него дупка се сипва червено вино, тамян и зехтин за берекет. Преди да се сложи в огъня, се запечатва с пчелен восък. Така приготвен коледният бъдник, наричан още коледник или прекладник, се смята за миросан и осветен и вече може да бъде принесен в жертва на божествата. Този обичай е отглас от стари славянски вярвания по нашите земи. Според тях, в деня, когато се очаквало да се роди дете, мъжът запалвал осветено дърво, за да прогони духовете на зли орисници и вещери. След покръстването българският народ запазил този обичай, но палел миросаното дърво в чест на раждането на Спасителя.
По искрите от огъня пък се гадае каква ще е годината. Колкото повече са те, толкова по-богата ще е тя.

Преди да започне вечерята на Бъдни вечер, най-старият мъж в дома прекадява трапезата. Празничната трапеза се нарежда в югоизточния ъгъл на стаята.  На нея трябва да има 7, 9 или 12 ястия. Гозбите обаче са постни. Масата трябва да е отрупана с  всичко, което се произвежда в домакинството: варено жито, варен фасул, сърми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошаф, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В някои краища правят също тиквеник, зелник и малка пита, в която е скрита паричка (на когото се падне, ще бъде щастлив цялата година). Всеки трябва да опита всички ястия, за да му върви годината. В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света.

Ние решихме да приготвим девет гозби. Девет е хубаво число-символ на края преди началото, каквато е и тази празнична вечер.

9-те гозби

1.Постна питка

Необходими продукти:

1 кубче мая
400 мл топла вода
1 щипка сол
1 ч.л. захар
около 2-3 с.л. олио
около 1 кг брашно

Пиготвяне:

Маята се размесва с щипка сол и захарта. Налива се топлата вода и се добавят няколко лъжици брашно. Разбърква се хубаво и се оставя за около 15 мин. да шупне. Брашното се пресява в голяма купа и се добавя шупналата мая. Замесва се меко еластично тесто. Ако е необходимо се добавя още малко брашно. Олиото се добавя накрая. Тестото се оформя на топка и се оставя покрито с топла кърпа да втаса около 1 час-трябва да увеличи около два пъти обема си.

Около 1/4 от тестото се отделя и се разделя на 3 равни части. Разточва се на тънки рула, които се сплитат като плитка. Тя се разпределя по стената на тавата за печене. По средата се оформя останалото тесто. В тавата питката се оставя да втаса още половин час. Можете да оформите и украса с част от тестото, например звезди, слънце, гроздове. Пече се на средна фурна на 190 градуса до готовност: трябва хубаво да порозовее и да добие хрупкава коричка. Когато се изпече, се загъва с топла кърпа, която да пропуска изпаренията и се оставя да си обиколи нивата.

По желание можете да поръсите питката със сусам преди да я сложите да се пече във фурната.

2. Варено жито

Продукти:
200 гр  пшеница
70 гр.мед
50 гр. орехови ядки
50 грстафиди
1 лимон
4-4 лъжички канела

Приготвяне:
Житото се залива с вода, която трябва да е десет сантиметра над него.Вари се на бавен огън, докато се свари.Тенджерата се захлупва плътно и се покрива с прегънат чаршаф или покривка за 4-6 часа.Към житото се добавят мед или захар на вкус, орехи, настъргана лимонова кора, канела и стафиди.

3. Постен зрял боб

За бъдни вечер трябва да е съвсем постен и бял, без домат и подправки. Ако ви се струва прекалено можете да използвате традиционната рецепта.

Неообходими продукти:

2 ч.ч. боб
1 глава лук
сол на вкус

Приготвяне:

Бобът се почиства и се изсипва в дълбока купа, залива се със студена вода и се оставя да престои за да набъбне и за да уври по-добре.След това се измива и се пресипва в дълбока тенджера. Залива се с вода, колкото да го покрие и се оставя да заври на котлона. След като поври 4-5 минути, водата се изхвърля, бобът се изплаква и се налива нова вода – около литър и половина. Бобът се оставя да ври на тих огън. Добавя се ситно нарязаните глава лук похлупва се и се оставя да ври на слаб огън докато омекне. Накрая се добавя сол и се оставя се да поври още 5-10 минути.
!Съвет: с първата вода добавете щипка  сода - така бобът ще омекне още повече. А по-вкусен и коледен ще стане, ако го приготвите в гърне.

4. Пълнени чушки:

Предлагаме ви три варианта за плънката - с боб, с ориз и с булгур. Можете да ги приготвите и трите едновременно.

Необходими продукти и начин на приготвяне
Сушени чушки

- За плънка с боб

2 чаши сварен боб
1 глава лук
1 ч. л. червен пипер
чубрица, джоджен, мащерка и сол на вкус
олиоЗ
Запържва се ситно накълцаният лук, а когато се зачерви, се прибавя и червения пипер. Минута по-късно се слага свареният боб, чубрицата и джоджена и плънката се сваля от котлона.

- За плънката с ориз

1ч.ч.. ориз,
100гр обезкостени маслини,
100 гр. гъби,
1 морков,
1 глава лук,
1 сушена пиперка,
растителна мазнина,
сол, черен пипер, кимион
Отново запържваме лукът лукът и към него добавяме измитият ориз.Когато стане прозрачен добавяме останалите зеленчуци много дребно нарязани и пържим за 1-2 мин.
Посоляваме, подправяме и наливаме гореща вода 1/2,5.
Варим до изпаряване на течността и до полу-готовност на ориза.Добавяме подправките.

- За плънката с булугур

1 ч. ч. булгур
1 глава лук, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 морков, настърган на едро ренде
2 с. л. стафиди
2 с.л. едро нарязани орехи
черен пипер, джоджен и сол на вкус
Булгурът се накисва за 20 мин. в топла вода,а после се прецежда и подсушава
Първо се задушават за 1 мин. лукът и чесънът. Прибавя се морковът, след 1 мин. се слагат стафидите, ядките и булгурът. Всичко се подправя с джоджен, сол и пипер на вкус.

Чушките се заливат с топла вода и се оставят да постоят няколко часа за да омекнат. След това се напълват с избраната плънка и се нареждат в тавичка покрита с растително масло.  Добавя се вода до средата на тавичката /можете да добавите и накълцани домати или доматено пюре/ и се пекат във фурна на 200 гр. около 40 мин.
Съвет-не изхвърляйте водата в която са киснали сушените чушки-използвайте я при печенето. Така ястието ще стане по-вкусно и ароматно!

5. Постни зелеви сърми

Необходими продукти
1 кисела зелка
2-3 стръка праз
300гр гъби
2 моркова
1 ч.ч ориз
3-4 с.л доматено пюре
2-3 скилидки чесън

Начин на приготвяне:

Отделят се листата на зелката и се изрязва от тях дебелата част в основата. Празът се нарязва наситно и се запържва заедно с чесъна.  Добавя се ориза, а когато се избистри се прибавят се морковите и гъбите нарязъни на ситно.  След като омекнат плънката е готова и с нея се оформят сърмичките.  Нареждат в гърне или йенска тенджера, добавя се вода до средата и се пекат във фурната на 200 гр. Когато са полуготови можете да добавите и 1 чаша зелева чорба.  След като станат готови, се запържват 1-2 с.л. червен пипер в олио, което се излива върху сърмите.

6. Постни лозови сърми

Необходими продукти
20-30 бр. лозови листа, бланширани или от консерва
1 ч.ч. ориз
200 гр. гъби
2 средни глави лук, нарязани на ситно
копър
джоджен
сол
черен пипер
4-5 с.л. олио
1 лимон, нарязан на филийки.

Начин на приготвяне:

Задушете ситно нарязания лук в олиото, добавете гъбите и гответе докато се поизпари водата. Добавете ориза, леко запържете и залейте с 1 ч.ч. гореща вода. След като ориза набъбне и поеме водата, свалете от огъня и добавете подправките – сол, черен пипер, копър и джоджен.  Навийте сармичките и ги подредете плътно в тенджера, на дъното на която сте поставили няколко лозови листа, а между редовете поставите тънки резени лимон.  Отгоре затиснете с порцеланова чиния и залейте с 4 1/2 ч.ч. гореща вода. Варете докато ориза е готов напълно.

7. Ошаф

Необходими продукти
3 чаени чаши сушени плодове - кайсии, ябълки, сини сливи, дюли,
3 кафяни чашки кристална захар
Начин на приготвяне:
Добре измитите сушени плодове трябва да накиснете в студена вода от сутринта и да ги оставите да престоят в нея през деня. След това ги сварете в същата вода докато омекнат.
Подсладете ошава със захарта или с мед - според предпочитанията.

8. Печена тиква с мед и орехи

Необходими продукти   

800 г тиква
6 с.л захар
6 с.л. мед
50 г орехи
1 с.л. канела

Тиквата се почиства от семките и кората и се нарязва на едри кубчета. Поставя се в тавичка и се залива с вода, така че течността да покрие 1 пръст от дъното. Тиквата се поръсва със захарта и се пече на силна фурна.Когато стане полуготова се добавя меда, канелата и се поръсва със смлени орехи. Пече се до появата на златиста коричка.

9. Тиквеник

Необходими продукти

1 пакет кори
1 кг тиква
1 ч.ч. захар
100 г изпечени орехи
1 ч.л. канела
1 ч.ч. олио

Приготвяне

Тиквата се настъргва на ренде и се поръсва със захарта, начуканите орехи и някоко щипки канела. Всяка кора се полива с лъжица олио и равномерно се разпределя плънката от тиква. Корите се навиват на руло. Нареждат се в тава, намазана с олио, поливат се отгоре с малко олио. Пече се на умерена фурна.Готовия тиквеник се поръсва с пудра захар.

Каквото и да сложите на трапезата обаче, най-важно е да създадете хармония и уют в дома си, да почувствате и излъчите любов и добрина към всичко и към всеки. Вярва се, че на Коледа небето се отваря и всичко в един миг светва. Това обаче могат да видят само праведниците и добрите хора. На Коледа човек може да си пожелае каквото поиска, а желанията тази година ще се сбъдват.
Весели празници!