Джипитата стават и кардиолози

Новините

24-12-2011, 12:26

Снимка:

Кристина Баракова-Албу

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Промените влизат в сила от 2012 година

Джипитата ще поемат диспансерното наблюдение на пациентите с ендокринни и сърдечно-съдови заболявания.

Това предвижда Националният рамков договор за 2012 г., за който се споразумяха управителните съвети на националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз, съобщиха от касата вчера. Договорът ще влезе в сила от следващата година, след като той бъде подписан до края на декември от здравния министър д-р Стефан Константинов. От финансовата институция увериха, че това е улеснение за болните тъй като на семейните лекари се дава и правото да пускат талони за скъпи изследвания, като
ехокардиография например. Досега направление за такива изследвания издаваха само лекарите специалисти от доболничната помощ, след като на свой ред преглеждаха пациента, изпратен им с направление от джипито.
Занапред личният доктор няма да заверява всеки път формуляри в районната здравно-осигурителна каса, ако реши да си смени графика, а само ще уведомява чиновниците там по електронната поща.
От догодина НЗОК увеличава парите, които ще плаща на специалистите за рентгенови изследвания с 6% и за патоанатомите с 35 на сто. Касата вече ще плаща хемодиализата и химиотерапията, както и диспансерното наблюдение на онкологично болните. Досега за тях плащаше Министерството на здравеопазването. От януари за бъбречно болните, които са на хемодиализа, вече ще бъде осигуряван и безплатен транспорт с линейки.
Новите моменти, застъпени в НРД 2012, ще улеснят още повече достъпа на пациентите до здравни услуги, каза управителят на НЗОК д-р Нели Нешева.
Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов пък обясни, че в първите месеци на новата година за първи път ще бъде подписан и допълнителен договор, който ще регламентира в какъв обем лекарите ще извършват една или друга медицинска услуга, както и цените им.