26 декември: Печен свински врат и Пълнен лук с горгонзола

Архив Варна

25-12-2011, 14:51

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Традиционно на коледната трапеза присъства свинско месо, а луннияt календар позволява консумацията му

Луната в Козирог активизира земната стихия и активизира процесите, свързани с растежа, възпроизводството и регенерирането на тъканите и скелета. Метаболизмът е забавен и това може да създаде здравословни проблеми, поради което е нужно да увеличим физическата активност. Желателно е да се избягва преяждането и обилната храна. Организмът се нуждае от повече калций и фосфати, които могат да бъдат набавени чрез храната:
Зеленчуци – броколи, царевица, картофи, зеле, целина, патладжан
Месни продукти – постно месо, агнешко месо
Течности – преварена или минерална вода
Бобови продукти – леща, грах
Тестени и зърнени изделия – паста, пълноърнест хляб, бял хляб, овес
Млечни продукти – мляко, кисело мляко, сирене, кашкавал
Плодове – цитросови плодове, смокини, пъпеши, дюли, сушени сливи и боровинки
Ядки – орехи
Подправки – мента, салвия, джинжифил, кориандър
3 лунен ден. През този ден е желателно да внесете разнообразие в менюто си с остри и сгряващи подправки – чили, черен пипер, горчица, хрян, чесън, асефеида. Сега вече може да включите и месни продукти, при това е нужно да се съобразите с активната енергетика на деня при избора си. Телешкото не е подходящо. Не е подходящо също така да гладувате и провеждате прочистващи практики, тъй като, за да има ефект от тях, организмът следва да бъде в седативно състояние, а днес той е твърде възбуден от мощните енергийни потоци, навлизащи в него.
Традиционно на коледната трапеза присъства свинско месо, а лунният календар позволява консумацията му така че директно и по същество:

Печен свински врат

Продукти

свинско месо - от врат, цяло парче
горчица - 3-4 с.л. дижонска
ракия - 2 с. л.
чесън - 1 глава
сол
розмарин - 1/2 ч.л.
чубрица - 1/2 ч.л.
базилик - 1/2 ч.л.
майорана - 1/2 ч.л.
магданоз - 1/2 ч.л.
джоджен - 1/2 ч.л.
риган - 1/2 ч.л.
девесил - 1/2 ч.л.
кервел - 1/2 ч.л.

Приготвяне

Шпиковайте свинския врат с разполовени скилидки чесън. Смесете горчицата с ракията и черния пипер и намажете хубаво целия врат. Сложете го в намазнена тава, на дъното на която сте наръсили доста сол. Поръсете в останалите подправки, завийте тавата със станиол и сложете свинското да се пече за около 4 часа на умерена температура. Накрая махнете станиола и доопечете до загар отгоре. Поднесете свинския врат нарязан на филийки, с гарнитура от зеленчуци или ориз. За гарнитура можете да поднесете и

Пълнен лук с "Горгонзола" , тиква и орехи

Така и вегетарианците в дома ще са доволни на трапезата.

Необходими продукти:

6 големи глави кромид лук
повечко  сол
100 г "Горгонзола"
150 г тиква
30 г орехови ядки
20 г масло
галета за поръсване
зехтин

Приготвяне

Без да се бели лукът се заравя в солта в по-дълбок съд за печене. Пече се във фурна на 200 градуса един час. Изпеченият лук се изважда от солта и се оставя да изстине напълно. С готварска четка се отстранява полепналата сол по люспите. С малка виличка внимателно се изгребва част от вътрешността на лука.
Тиквата се нарязва на дребни кубчета и се задушава в маслото. Посолява се на вкус. След като изстине,  се добавят накълцаните на едро орехови ядки и натрошеното сирене.Плънката се разбърква и с нея се пълнят издълбаните лукови глави. Всяка глава се поръсва с галета и се полива с малко зехтин. Луковите глави се нарждат в тавичка и се запичат в силна фурна. Поднасят се като гарнитура или основно ястие със сос.

Например Сметаново-горчичен сос с карамелизирани яблки звучи много коледно нали?

Необходими продукти

1 ябълка
1 ч.л захар
1-3 лъжици горчица
250 мл. бульон
150 мл. готварска сметана
стрък салвия
сол (ако бульонът е безсолен) и щипка черен пипер
растителна мазнина

Приготвяне

Ябълката се нарязва на ситни парченца, които се сотират с мазниата и захарта, докато започнат да се карамелизират. Изваждат се в чиния. Горчицата се разбърква с малко от бульона и заедно с него прибавя към същата мазнина. Оставя се да къкри, докато се изпари наполовина. Прибавят се листата салвия, връщат се ябълките и налива сметаната. Поръсва се с черния пипер, внимателно разбърква соса и сервира.

Кореноплодните са на почит при Козирога, така че нека го уважим поне с една картофена салата с горчица:

Необходими продукти:

600 гр. картофи
2 суп. лъж. зехтин
1 суп. лъж. оцет
1 суп. лъж. лимонов сок
1 суп. лъж. бяло вино
1 суп. лъж. горчица
2 скилидки чесън
сол, черен пипер, магданоз
2 бр. твърдо сварени яйца

Начин на приготвяне:

Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на кубчета. В съд се смесват горчицата, оцетът, зехтинът, лимоновият сок, бялото вино,  пресованите скилидки чесън, солта и черният пипер. Всичко се разбърква добре до хомогенизиране. С получения дресинг се заливат още топлите картофи. Готовата салата се оформя в чиния като отстрани се подреждат нарязани на тънки кръгчета сварени яйца. Поръсва се с нарязан на дребно магданоз.

Весели празници!