Избрани Новини
След суджука браним и ракията пред ЕС
Всички около 180 месопреработвателни предприятия у нас, които не се намират в Горна оряховица, не могат да предлагат "Горнооряховски суджук"
Трябва да сме със самочувствие на нация, която дава хубави неща", заяви вчера министърът на земеделието Мирослав Найденов, цитиран от „24 часа”.
Документите за защитата на ракията ни вече са в Брюксел. Възможно било обаче процедурата да отнеме години.
Процедурата била забавена с 6 месеца заради възражение на Кипър срещу вписването на българския суджук. Причината била, че те вече имали защитен пред ЕС "локуми суджук" - нанизани на конец цели орехи, обвити в локум. Според кипърците потребителите в Европа можели да бъдат подведени с родния деликатес. Всички останали около 180 месопреработвателни предприятия у нас, които предлагат "Горнооряховски суджук", трябва да спрат да го правят.
Другите могат да си кръстят продуктите например "Търновски суджук", посъветва министър Найденов. В момента 1/2 от всички месопреработватели у нас правят продукти с име "Горнооряховски суджук", отпечатани са етикети за месеци напред и фирмите ще претърпят големи загуби. Подали сме в ЕК искане за защита и на други традиционни български продукти като пастърма, филе "Елена", врат "Тракия", роле "Трапезица" и панагюрска луканка, припомни Вътев. Според него обаче нашите продукти много по-трудно ще добият известността например на италианските, защото имало по-малко на брой български емигранти, които да ги разпространяват.