Личностите на 2011-а: Бербатов, който унижи Съра

Спорт

28-12-2011, 12:05

Снимка:

sportline.bg

Автор:

Владимир Методиев

Всичко от Автора

Единствено Митко не го е срам на улицата в Манчестър

Димитър Бербатов е еднствения футболист на Манчестър Юнайтед тази година, който не го е срам да излезе на улицата.

Просто Митко за пореден път показа, че гениалните са и любимци на съдбата. Затова и него го нямаше дори в групата при трите най-големи унижения на Манчестър в последното десетилетие - претърпяният побой на финала в Шампионската лига от Барса, домакинският погром с 1:6 от съгражданите от Сити и мизерното отпадане от ШЛ в Базел, припомня

sportline.bg. Всички тези срамотии отнеха доста от ореола на Юнайтед, но за сметка на това този на Митко грее по-силно отвсякога. Защото той е шампионът на Англия, той е голмайсторът на Англия. Нещо, което скоро, да не кажа никога повече няма да се случи на наш футболист.

Прави ли ви впечатление колко са гузни и сър Алекс, и английските медии след Коледното изригване на Бербатов? 4 гола в два мача за 105 минути на терена е отговорът на Митко към всички онези, които все още се опитват да омаловажават изключителната му класа. Димитър си остава един от най-големите хищници в наказателното поле, един от петте най-добри в момента в света. А това, че някой не го пуска да играе, че друг не иска да играе, си е техен проблем. Англичаните така и не успяха да му простят финеса, с който той бележи. На тях им е по-радостно, когато добикът Рууни инквизира топката с палеца си, не и когато петата на Бербатов ражда съвършенството.

Някой ще каже какво толкова е направил Бербатов, станал голмайстор, защото играе в най-силния отбор в Англия. Не, Митко направи нещо знаменателно през изминалия сезон. Признавам си, че не следя много изкъсо футбола на Острова, но не си спомням друг футболист, така да е преборвал хорското мнение. След края на по-миналия сезон, не бяха повече от 8 феновете на Юнайтед, които искаха Димитър да остане. В медиите пък нямаше нито един журналист, който да не е упражнил остроумието си на гърба на "българския флегматик". 12 месеца по-късно Бербатов получи приза за НАЙ-РЕЗУЛАТАТЕН ФУТБОЛИСТ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА. Ама вкарал 5 на този, три на онзи. Няма значение. Във футбола важни са точките. И головете. А попаденията на Димитър показват, че без тях Юнайтед нямаше да има необходимия актив, за да стане шампион. Точка! Останалото са свободни съчинения на продукти от любовта между първи братовчеди. Няма значение на Острова или на Полуострова. Бербатов играе цяла година срещу всички. Дори срещу Фергюсън. На Съра сигурно му трябва цял клон гинкобилоба, за да си спомни защо не пусна българина на финала с Барселона. Но сега е длъжен да си отстоява мнението. И го прави така, че всички му се смеят. Всеки опит на Фергюсън да демонстрира колко не му трябва Митко, завършва фатално за него. Случайно или не, но в последните 8 месеца, в които Бербатов е подложен на репресии на "Олд Трафорд", там се върна мъката.

Митко си спести и друга мъка - тази на "Футболист на годината". Благоевградчанинът даде да се разбере, че и сега си остава човек от друга планета за родните ритнитопковци. Няма друг състезател, който при вида на поредното отличие да призове да не се гласува за него. Човешката суета е вечна. И който ви каже, че медалът, титлата са му излишни, защото вече имал, не му вярвайте. Не и, ако не се казва Димитър Бербатов. Митко погледна на анкетата от своята висота, стана му гадно да го вкарват в конкуренция с някакво момче от село Шипка или с най-едрогабаритния таран по терените ни - Бойко Борисов. Искаха да го унижат, да направят така, че като се върне на "Олд Трафорд" да обяснява, че преборил за първото място премиера и едно момче, което никой не е виждал! Бербатов отказа да е част от бутафорията. И накрая стана така, че "победителят" в анкетата - Николай Михайлов, говори само и единствено за Митко. Просто Синът е един от многото, които осъзнават, че единствената им значимост идва от факта, че живеят в ерата на Бербатов.

А иначе е сигурно, че Митко ще една от личностите и на 2012-а. Най-малкото защото в нея ще се реши бъдещето му - ще остане ли в Юнайтед, ще си тръгне ли от там, и ако го направи, къде ще отиде. И цялата преса в Англия ще се тресе от тези въпроси, колкото и да иска да неглижира Бербатов. Само, че това е невъзможно. Просто Димитър е звезда. Голяма звезда. Доказа го и през 2012-а!