30% разкрити престъпления, убиецът на 6-годишния Стефчо е на свобода

Мисия Варна

28-12-2011, 13:05

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Една от причините за ниският процент е, че за разкрито се смята това престъпление, за което има повдигнато обвинение срещу конкретно лице, а не просто установен извършител

Пет убийства са станали през годината във варненско. Четири от тях са разкрити. Убиецът на шест годишния Стефчо е все още на свобода, отчете директорът на ОДП-Варна комисар Димитър Димитров.

Детето беше намерено мъртво на 17 май в дере близо до Пожарната. Три дни преди това Стефан изчезнал, като за последно са го видяли пред дома му на ул. „Княз Черказки”. Тялото на момченцето бе намерено от просяк, увито в чувал. Тогава една от най-тиражираните версии бе, че става дума за дело на разгневени сутеньори, които искали да отмъстят на майката и първоначално го отвлекли с цел да поискат подкуп. Истината защо е било убито детето все още не е видяла бял свят за широката общественост.

"Направихме всичко възможно. Установено е едно лице, което като профил съвпада с профила на извършителя. Беше задържан за 72 часа. В началото версиите по убийството бяха поне 8. Начина, по-който е положено тялото и обувките, е подобен на ритуално погребение и предполагам, че не може да се направи от някой, който няма отношение към детето. Липсват ни доказателства и продължаваме да работим по случая", коментира още комисар Димитров.

Той отчете, че от началото на годината до сега са регистрирани 7911 престъпления от общ характер, като в сравнение с миналата година са намалели - тогава са били 8660. Само 30% от престъпленията във варненско са разкрити. Една от причините за ниската бройка е, че за разкрито се смята това престъпление, за което има повдигнато обвинение срещу конкретно лице, а не просто установен извършител.
От 216 грабежа са разкрити 64, от 10 изнасилвания - 7, от 22 блудства - 17.

Според статистиката се оказва, че едва една от пет кражби се разкрива.

Оплакванията от джебчии са били 243, само 31 обаче са заловени. От близо 1000 взломни кражби 130 са разкрити. Фрапиращи данни има за посегателствата върху моторните превозни средства. Трудно се оказва откриването на извършителите. От 824 случая само 73 са приключили успешно. От 277 откраднати коли 29 са се "върнали" при собствениците си.
От полицията отчетоха още, че от началото на годината 31 (54 са били през 2010-та) са загинали по пътищата, общо катастрофите във варненско са били 4200, а ранените 782-ма.