Личностите на 2011-а: Домусчиев - заличителят на ЦСКА и Левски

Спорт

02-01-2012, 11:02

Снимка:

sportline.bg

Автор:

Владимир Методиев

Всичко от Автора

Родният Абрамович потроши всякакви канони, за да влезе в "Гинес"

Футболното ни първенство може да не е от най-силните, но със сигурност в него стана нещо чутовно този сезон.

И причината е в един човек, който реши в малък Разград да направи онова, което Гъренто и Праховеца не му позволиха да стори на "Армията". Лудогорец на Кирил Домусчиев потроши всякакви канони, за да стане най-сензационният зимен лидер в Европа. Както няколко пъти отворихме дума, това е единствия случай този век в първенство с претенции, в което един отбор за има-няма 10 месеца е извървял пътя от 6-ото място в "Б" група до зимната титла! При това със само една-единствена загуба за цялата календарна година! Подобен прецедент е бил по силите само на Левски и ЦСКА в един други години на ведомствен натиск, пише sportline.bg.

Днес Кирил Домусчиев осъществява натиск над целия ни елит. Такъв, че от тук нататък ЦСКА никога няма да е шампион при Гърнето и Праховеца, Литекс ще се нуждае от спешна промяна на приоритетите, а Левски - от нов собственик. В противен случай Лудогорец е на път да се превърне в хегемон за доста дълго време. Когато разградчани влязоха в елита, мнозина ги виждаха като копие на модела "Литекс". Днес и футболният проект на Домусчиев потвърждава максимата му: "Когато не можеш да измислиш нещо, поне копирай така оригинала, че да го надминеш". Първите 6 професионални месеца на Лудогорец са доста различни от същия период майсторски живот на Литекс. В Разград вече имат стадион, детско-юношеска школа и визия за бъдещето. Нещо, за което в Ловеч почнаха да мислят едва след изкуплението "Видзев".

И най-важното - Лудогорец в момента е отборът с най-футболната публика. Домусчиев направи истинска революция в Лудогорието. Още в "Б" група цените на билетите бяха като за финал за купата. Щом прескочи в елитното ниво, босът шокира с билети от по 10-20, че и 30 лева, вип-места за стотачка, абонаментни карти за повече от хилядарка. И то при положение, че зрелището с ЦСКА в Ловеч се гледа за 200 стотинки, в Бургас допреди няколко месеца те тъпчеха с кюфте, за да изтърпиш Левски! Олигархът даде да се разбере, че гледа на футбола като на всеки един свой бизнес - ако искаш нещо качествено - плащаш. И разградчани наистина плащат за това да гледат най-добрия отбор в България. Колкото и сензационно да звучи, Лудогорец е №1 по приходи от продадени билети този полусезон! Ето това е истинската революция на Домусчиев. Това е все едно в Испания Малага да бие по приходи Реал, Барса и Валенсия.

Реализирането на проекта "Лудогорец" е особено важно за...Левски и ЦСКА. Финансовият гърч на двата ни гранда на фона на случващото се в Разград е гонгът на 2011-а. Удари го Кирил Домусчиев. Така както преди това го стори и Гриша Ганчев. От тук нататък никой няма да инвестира нито на "Герена", нито на "Армията", само защото това са някакви футболни институции. В спорта навлизат нов тип бизнесмени. Тях вече ги интересуват проекти, а не схеми. Важно е като се гради нещо, то да се доразвива. Ето затова от тук нататък всеки, който почука на вратата на ЦСКА и Левски с желанието да инвестира, ще бъде посрещан по друг начин. А най-вероятно и от други хора. Защото в страната ни не останаха чак толкова сериозни бизнесмени с амбиции да инвестират, че Гърнетата да се отнасят с тях, както с Домусчиев. ЦСКА, а защо не и Левски, са притиснати от Лудогорец, от Черноморец, от Литекс, да сложат ред в кочинката си. Иначе рискуват много. Ама страшно много.

Другият ултраважен ход на Кирил Домусчиев бе ударът му по наскосираковщината в родния футбол. Успехът на проекта "Лудогорец" от тук нататък ще е знак, че може да се прави футбол и без Сиви кардинали. Без такива, които да ти гарантират титлата, да ти работят на тихия фронт. Още преди пърпвенството Йордан Лечков прогнозира, че разградчани ще имат проблеми със съдийте, че ще получат и други удари под кръстта. Данчо е прекалено запознат с футболните нрави, за да знае защо направи тази прогноза. Просто в прав текст предупреди Домусчиев, че не си ли вземе своя Наско Сираков, работата му е спукана. Е, оказа се, че е спукано гърнето на кардиналщината. Успехът на Лудогорец този сезон е шансът играта да се нормализира, да влезе в европейските норми.

И още нещо. За първи път от много време насам никой, ама абсолютно никой не оспорва първото място на зимния лидер! Само Венци Стефанов пак нещо се опалква, но след 0:6 ревът му е по-фалшив от този на Човека Глас. Лудогорец е отборът вкарал най-много голове, само Черноморец пък е допуснал по-малко, има и само една загуба! Стана първия провинциален тим, който в един полусезон бие Славия и Локо (Сф) общо с 10:0. Дублира постижението на Литекс да не загуби нито един мач със софиянци. Няма специалист пък, който да не признае, че разградчани играят най-приятния футбол. Може би причината за всичко това няма как да е в Домусчиев. Но е! Защото има самочувствието, когато всички "уволняваха" треньора му, той да каже: "Петев е тук, докато и аз съм тук". Мъжка дума, различна от тази на "Титан". Затова и ЦСКА на боклукчиите е на това дередже, докато Лудогорец на Домусчиев и Петев мисли за съвсем друго. И нищо чудно да роди сензацията на 2012-а.