Пирински рекордьор по воаяжи в чужбина

Новините

03-01-2012, 08:52

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

За по-малко от година соцдепутатът е издухал почти 33 хил. лв. за командировки зад граница

Бившият парламентарен шеф и настоящ заместник на председателя на Народното събрание Цецка Цачева Георги Пирински счупи рекордите по воаяжи в чужбина, информира „Монитор”.

За по-малко от година соцдепутатът е издухал почти 33 хил. лв. за командировки зад граница, става ясно от справка за харчовете за посещения на законотворците извън страната. Още с встъпването си в длъжност Цачева оряза круизите на депутатите и се зарече да спусне тотално вето върху обиколките им из екзотични държави. Това стана, след като в средата на 2009-а се оказа, че под ръководството на Пирински Народното събрание е похарчило 90 на сто от предвидените за пътувания общо 400 000 лв.

В списъка с депутатите с изтъркани от пътувания подметки се озоваха тогавашните социзбраници Георги Юруков и Пламен Ранчев, които си организирали тридневна екскурзия до германския град Дортмунд, за да присъстват на ловно изложение. В отчета за командировките на бившите избраници присъстваха и доста екзотични дестинации като англо-нормандските острови.

Само за първите 6 месеца на 2009-а колите от парламентарния автопарк пък бяха навъртели почти 2 млн. километра, равняващи се на 50 пъти обиколката на екватора. Шефът на депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев с изумление установи, че за 4 години Стефан Софиянски е пропътувал със служебната си лимузина 330 хил. км. Оказа се също така, че самият Пирински е поръчал в последните дни на поста си самолетни билети за 4 млн. лв., което провокира сегашното парламентарно ръководство да скъса скандалния договор и да сключи нов за двойно по-малко пари.

Междувременно откакто Цачева оглави институцията през юли 2009-а до октомври 2010-а за командировките на депутатите и парламентарните чиновници в чужбина са заминали едва около 600 000 лв. Според предоставената на вестника по Закона за достъп до обществената информация справка, за периода от 1 януари до 30 ноември 2011 г депутатите са похарчили 606 610 лв.  103 от всички 240 законотворци не са изхарчили нито лев за обиколки в чужбина. Командировките на 7 народни избраници са стрували под 100 лв.