5 януари: Пъстърва с билков сос и крем супа от карфиол

Архив Варна

04-01-2012, 18:58

Автор:

Варна Утре

Всичко от Автора

Луна в Близнаци, 13 лунен ден

Луната утре е в Близнаци и в организма стават активни процесите, свързани с дишането и перисталтиката.
Желателно е да се избягват суровите храни, зърнените подукти и рафинираната захар. При Луна в Близнаци в храната трябва да присъстват богати протеинови продукти - риба, яйца, сирене, соя и продукти, богати на калций.
Подходящи са също и кисело и прясно мляко, а сред зеленчуците - аспержи, зелен фасул, зелен грах, моркови,  карфиол, царевица. Месото трябва да е леко и най-подходящо е пилешкото и рибата. Да се избягва кафето и стимулиращите напитки, които могат да се заменят успешно с билкови отвари, черен и зелен чай.
13 лунен ден. Днес можете да опитате екзотични, нетрадиционни и необичайни за вас храни, да изпробвате нови  рецепти. Това е ден за кулинарни открития. Стремете се към разнообразие, опитвайте по малко от всичко. Всички рибни и морски продукти са изключително полезни. Зеленчуците приемайте след топлинна преработка под формата на крем супи и каши, а суровите - под формата на прясно изцедени сокове. Пречистването на организма чрез гладуване и провеждането на диети заплашва здравето ви и едва ли ще доведе до желания резултат. В този ден полезните вещества се усвояват най-пълноценно от организма.

Рибата отново се оказва най-подходящия продукт за деня затова ще приготвим Пъстърва с билков сос:

За 4 порции са необходими

4 пъстърви
4 с.л. масло
микс от сушени билки - риган, розмарин, салвия, босилек, майорана.
сол и бял пипер на вкус

За соса

400 г квасена сметана
1/2 кубче рибен бульон
пера пресен лук

Приготвяне

Почистете рибите и ги увийте по отделно в алуминиево фолио, като във всяка сложите по 1 с.л. масло и подправите със сухите билки, сол и пипер. Загрейте фурната на 250* и изпечете рибата за 10 минути. Оставете я да изстине за 5 минути.
Внимателно развийте фолиото и пресипете отделилия се сок в тиган. Натрошете бульона, сипете сметаната и кипнете на котлона. Подправете с билките и перата лук и овкусете със сол и бял пипер.
Отстранете кожата на рибата, залейте със соса и сервирайте ястието топло. Да ви е сладко!

Супата днес ще е от карфиол-богата, вкусна и бърза

Необходими продукти

1 глава карфиол
1 глава лук
50г масло
100мл сухо бяло вино
200мл прясно мляко
2 кубчета зеленчуков бульон
2 с.л. брашно
1/2 ч.л. настъргано индийско орехче
4 с.л.квасена сметана
200г  крема сирене
сок от  1/2 лимон
сол и черен  пипер на вкус

Приготвяне

Задушете лука в маслото докато добие стъклен цвят. Поръсете с брашното,натрошете бульончетата и разбъркайте. Налейте виното и малко вода. Оставете малко да поври за да се изпари остротата на алкохола.
Накъсайте карфиола на розички. Отделете 1 ч.ч.от тях настрани. Сипете карфиола при лука,долейте малко прясно мляко и вода колкото да се покрие и сварете на среден огън до пълно омекване.
Пасирайте карфиола до гладкост и добавете сиренето, останалото мляко, сметаната и индийското орехче. Разбъркайте. Всичко ще се разтопи от горещата супа. Разредете с вода до желаната от вас гъстота и овкусете със сол и черен пипер.
Върнете супата на котлона и сипете в нея отделените цветчета карфиол. Варете 5 мин. за да останат парченцата хрупкави.  Сервирайте супата подправена с лимонов сок.

Да ви е сладко!