Иде грип мутант, пробива ваксините

Новините

06-01-2012, 09:36

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Грипната епидемия ще ни удари в края на януари – началото на февруари

Грип мутант пробива защитата на ваксините и въпреки имунизациите, атакуваните хора го прихващат бързо и развиват болестта за броени часове, пише „Монитор”.

Вирусът е в резултат на два видоизменени щама на инфлуенцата, които вече са потвърдени лабораторно в САЩ, съобщиха световните агенции, позовавайки се на американските здравни власти.

Вече сме информирани за двата щама, следим обстановката, по всичко личи, че този сезон те няма да успеят да достигнат до България, няма данни да предизвикат пандемия тази зима в световен мащаб, коментира главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му засега няма смъртни случаи от новата зараза. Той обаче не скри, че догодина те могат да достигнат и нашата страна. Затова отсега властите в САЩ проучват основно в лаборатории видоизменените щамове, за да могат да бъдат включени антитела срещу тях  във ваксините за следващия есенно-зимен сезон.

Грипната епидемия ще ни удари в края на януари – началото на февруари, съобщи още д-р Ангел Кунчев. От октомври до сега у нас са преминали три силни вълни на остри респираторни заболявания, наподобяващи грип и причинявани от адено и риновируси.

Три вида грип ни очакват до няколко седмици. Това са щамовете „Калифорния”  АH1N1 (пандемичен), „Пърт” H3N2  и „Бризбейн”.