7 януари: Зелено меню и чай от джинджифил

Архив Варна

06-01-2012, 20:47

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Ако желаете да се освободите от токсини, шлаки и излишни килограми, пийте повече течности, за да стимулирате отделителните процеси в организма, но не гладувайте.

Луната и утре е в Близнаци и в организма остават активни процесите, свързани с дишането и перисталтиката.

Желателно е да се избягват суровите храни, зърнените подукти и рафинираната захар. При Луна в Близнаци в храната трябва да присъстват богати протеинови продукти - риба, яйца, сирене, соя и продукти, богати на калций.

Подходящи са също и кисело и прясно мляко, а сред зеленчуците - аспержи, зелен фасул, зелен грах, моркови, карфиол, царевица. Месото трябва да е леко и най-подходящо е пилешкото. Да се избягва кафето и стимулиращите напитки, които могат да се заменят успешно с билкови отвари, черен и зелен чай.

15 лунен ден. Бъдете особено внимателни към всичко, което поемате днес. Пълната Луна увеличава като с лупа всички свойства и качества на храната - и положителните, и отрицателните. Следете продуктите, които използвате в готвенето, да са пресни и категорично се въздържайте от консумация на ястия, приготвени вчера. Менюто трабва да е разнообразно с много зеленчуци, бобови и зърнени храни. Отдайте предпочитанията си на течните храни. Ако желаете да се освободите от токсини, шлаки и излишни килограми, пийте повече течности, за да стимулирате отделителните процеси в организма, но не гладувайте.

В петнадесети лунен ден се препоръчва въздържание и е желателно да се избягва употребата на месо. А и вероятно напоследък сте се наситили на вкусни мръвки. Решихме да внесем малко свежест в дъждовния уикенд като потготвим едно зелено меню.

Да започнем със

Зелено ризото

Продукти :
150 г ориз (с кръгли зърна)
200 г грах, по доре от косерва
3 дребни тъмнозелени тиквички
1 глава лук
2 супени лъжици зехтин или олио
150 мл сухо бяло вино
250 мл зеленчуков бульон
50 г настърган пармезан (кашкавал)
мащерка и магданоз, черен пипер, сол.

Начин на приготвяне:

Ситно нарязаният лук се запържва леко в сгорещената мазнина. Добавя се оризът и също се запържва, докато стане прозрачен. Наливат се виното и част от бульона.

Оризът се вари на слаб огън, като се разбърква прекъснато и постепенно се налива останалият бульон (оризът през цялото време трябва да е покрит с малко течност).

Ястието се вари по този начин 15-20 минути. Накрая се добавят почистените, нарязани на тънки кръгчета тиквички, грахът, сол и черен пипер на вкус.
Ястието се вари още десетина минути. Накрая се поръсва с пармезана и се сваля от огъня. Разпределя се в чинии, поръсва се с малко ситно нарязана прясна мащерка и магданоз и се поднася.

За озеленяването на трапезата ще ни помогнат и тези

Магданозени кюфтенца

Продукти:

4 големи връзки магданоз
1 връзка пресен лук
1 връзка копър
2 скилидки пресован чесън
сол , черен пипер и индийско орехче на вкус
2 яйца
150 г натрошено краве сирене
1/2 ч.л. суха мая за хляб
брашно
20 г масло

Приготвяне

Нарежете на ситно магданоза , копъра и лука. Задушете ги в маслото за кратко, колкото да намалят обема си, но да останат сурови. Прибавете чесъна и подправките. Разбъркайте и оставете сместа да се охлади.

Към зелената смес добавете яйцата , маята и толкова брашно, че да получите гъсто, лепкаво тесто. Накрая разбъркайте и сиренето и оставете на топло за 20 мин. за да се надигне леко сместа.

С влажни ръце оформете кюфтета , оваляйте ги в брашно и ги изпържете в горещо олио. Поднесете с млечно - чеснов сос. Да ви е сладко!

На въздухът винаги му е малко студено, а и времето е такова. Затова днес освен храна ще ви предложим и напитка

Чай от Джинджифил

Според Аюрведа джинджифилът принадлежи към горещите продукти, които стимулират кръвообращението и ускоряват метаболизма на организма. Помага и за запазване на свежия и младежки вид на кожата. Този чай ще ви загрее, ще укрепи имунитета ви и ще подпомогне отчистителни процеси протичащи в организма сега.

Необходими са ви:
1 с.л ситно нарязан джинджифил
2 л. вода
мед и лимон на вкус

Залейте джинджифила с водата и го оставете да престои така няколко часа, след това го кипнете и оставете да ври около 15 мин. Подправете с лимон и мед на вкус. понякога вместо лимон аз добавям мляко и 2-3 зрънца карамфил. Друга тайна, която ще ви споделя е че накисвам джинджифила от вечерта и го оставям да пренощува.Така на сутринта имам сгряваща и изключително ободряваща напитка.

Корен от джинджиил може да се купи в по-големите магазини и да се съхранява в хладилник повече от месец. Коренът може да се нареже на тънки ивички с остър нож, може и да се настърже.

А ако знаете и какви вкусни джинджифилови курабийки има... да ви ги дам ли? Ще ги оставя за утре. Луната е все още в Близнаци - нека ви остане повече време за приказки. В неделя, когато навлезе в своето Рачешко царство ще станем заедно с нея истински кулинарни вълшебници.