9 януари: Закуска за шампиони, вечеря за гастрономи!

Архив Варна

08-01-2012, 15:40

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Задължително пригответе ястие, което да създаде празнично настроение у дома или посетете любимия си ресторант. Това ще привлече благоденствие и радост в живота ви.

Луна в Рак  активира водния тригон и стимулира процесите свързани с движението на течностите в организма-кръв, лиммфа и др. Желателно е да се намали приема на течности и в менюто да присъстват горещи,сухи и леки храни. При луна в Рак много добре се усвояват веществата съдържащи се в млечниите продукти, яйцата, картофите лука, зелето, цвеклото и цитрусите. Подходящите подправки са розмарин, мак, градински чай, копър. Здравословно и полезно е също така да консумираме повече риба и морски продукти. Луната в Рак  е господарка и тук кулинарните и умения целят да постигнат уют, грижа, сигурност и здраве. Тя не обича да гладува и държи да поднася и консумира прясно приготвена, топла храна.
16 лунен ден. Менюто отново е разнообразно с много зеленчуци, бобови и зърнени храни. Храната трябва да е лека и питателна. Въздържайте се от преяждане – организмът ви няма да добие повече сили, а напротив - ще изчерпи допълнителни ресурси, за да я усвои и преработи. Ограничете консумацията на месо, включително риба, гъби, мазни и трудносмилаеми храни. Отдайте предпочитанията си на течните храни. Ако желаете да се освободите от токсини, шлаки и излишни килограми, пийте повече течности, за да стимулирате отделителните процеси в организма, но не гладувайте.
17 лунен ден. Днес можете да си позволите разкош и дори излишество в менюто. Задължително пригответе ястие, което да създаде празнично настроение у дома или посетете любимия си ресторант. Това ще привлече благоденствие и радост в живота ви. Днес трябва да изключите всякакви прояви на аскетизъм. Можете да консумирате всичко, дори алкохолът в малки количества има благоприятно въздействие, особено червеното вино. Все пак имайте предвид, че става въпрос за изисканост и преклонение пред изтънчените кулинарни творения, а не за безразборно тъпчене с полуфабрикати и набързо приготвени храни. Затова акцентирайте не върху количеството, а върху качеството на храната, обстановката и начина на поднасяне и компанията, в която я консумирате.

През светлата част на деня ще се налага все още да спазваме аскетичните препоръки на 16 лунен ден. Високият енергиен потенциал на Пълнолунието обаче, изисква стабилна подкрепа за организма затова днес ще се концентрираме върху закускат,а, която трябва да бъде силна и здравословна и вечерята която трябва да превърнем в празник.
Какво може да осигури на организма добър енергиен статус?- разбира се зърнените храни плодовете и ядките. Зърнени блокчета може да закупите от всяка бакалия-  хранителните брандове много уместно се възползваха от манията по био продукти и живот в зелено. Аз не им вярвам-а вие? Предпочитам сама да си замеся семенцата, а и Луната в Рак го предпочита. Така елиминираме всяка възможност от присъствието на ГМО-та, Е-та, Г-та и прочее цифрово-азбучни изобретения.
Ето една истинска енергийна бомба:
Закуска за шампиони

Необходими продукти

1 ч.ч. орехи
1 ч.ч. неподсладено кокосово брашно
1 ч.ч. нарязани бадеми
1/2 ч.ч. ленено семе
1 и 1/4 ч.ч. микс от семена-лимец,овес и други по избор
3/4 ч.ч. мед
1/3 ч.ч. захар
2 с.л. ситно смляно кафе
щипка морска сол
1 ч.л. ванилова есенция

Приготвяне:

Запечете кокоса, орехите и бадемите в умерено загрята фурна за 7 минути. Кокосът трябва да стане златист. Добавете лененото семе и овеса. Това е сухата смес.
Потгответе  сиропа. Сложете меда в тиган или тенджера. Оставете го да започне да бълбука и добавете захарта, кафето, солта и ванилията. Нека сместа поври няколко минути, докато се сгъсти.
Смесете сиропа със сухата смес добре така, че да достигне навсякъде.
Разстелете готовата смес в тава, намазана с масълце. Оставете я да престои за 1-2 часа на стайна температура, за да се стегне, и я обърнете. Изрежете каквито формички си пожелаете и се насладете на тази вкусна закуска за шампиони. С нея ще можете да дочакате вкусната вечеря.

Вечерята както стана ясно трябва да се превърне в пир за душата и сетивата. Пълнолунието в Рак акцентира семейните ценностти, а вие ще оберете семейната любов ако съберете домочадието около трапезата това кулинарно вълшебство:

Телешко с карамелизиран лук и сладки картофи

Продукти :

700гр телешки шол
100мл червено вино
50мл тъмен соев сос
2 големи глави стар лук
50мл олио
1 супена лъжица кафява захар
5 зърна бахар
1 чаена лъжица лют червен пипер
1/4 чаена лъжица джинджифил на прах
сол, черен пипер на вкус
1 голям сладък картоф (около 500-600гр), можете да го замените с обикновенни картофи но трябва да се уверите че са меки като консистенция и с леко сладникъв вкус!
100мл вода

Приготвяне:

Нарязваме месото на хапки и мариноваме за 24часа в червеното вино и соевия сос.Използвайте хубаво вино-като за празник!
Почистваме, измиваме лука и го нарязваме на полумесеци. В тенджера с дебело дъно загряваме олиото и прибавяме лука. Готвим около 10 минути, или докато лука омекне. Прибавяме кафявата захар и разбъркваме. Когато лукът придобие златисто-кафяв цвят, го изваждаме с решетъчна лъжица и го поставяме в чиния. Оцеждаме месото от маринатата, като я запазваме. В мазнината, в която сме готвили лука поставяме месото и задушаваме за 15-20 минути. Прибавяме към месото карамелизирания лук, всички подправки, отделената марината и готвим покрито на слаб огън около час – час и нещо. Разбира се, различните меса изискват различно време за приготвяне, така че най-сигурният метод е за опитвате.
Обелваме и измиваме сладкия картоф, нарязваме го на кубчета и го прибавяме към месото. Доливаме вода (около 100-200мл) и увеличаваме котлона. Водата не бива да бъде много, все пак правим яхния, не супа. Сладките картофи омекват много бързо, така че внимавайте да не ги преварите. След като са готови, изключваме котлона и сервираме.
Консумира се с хубаво вино и любими хора разбира се! И с много настроение!