Уникален тракийски конник беше открит на Перперикон

Новините

12-01-2012, 13:02

Снимка:

cross.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

"Изработката е примитивна, но много експресивна. Явно простонародно произведение на изкуството, но абсолютно уникална. Друго такова не е намирано", заяви проф. Овчаров.

Български археолози откриха, едно от най-ранните изображения на тракийски конник, намирани някога. На уникалната находка, която датира от 3-4в. пр. Хр. се натъкнал проф. Николай Овчаров на Перперикон, съобщи агенция Кросс.

Преди време археолози откриха мраморен релеф на Тракийски конник от 2-3 век от Новата Ера, тоест от последните години на езическия култ към тракийските богове, преди християнството да бъде прието в Римската империя.

Това е едно от първите известни керамични изображения на конник в тракийското изкуство. Най-ранните са от 5 век  пр. н. е., но всички те са върху сребро и злато, и са изключително редки.

В лявата ръка конникът държи юздите на коня, а в дясната, предмет, който археолозите все още не могат да определят, но предполагат, че става въпрос за меч.

По думите на проф. Овчаров, когато показал находката на известния траколог проф. Иван Маразов, той буквално паднал от изненада. Експертите са единодушни, че находката е уникална. Датирана е от ранноелинистичната епоха от 3-4 в. преди Христа.

Новата находка е намерена през есента на около 300 метра, на малко хълмче, което местните наричат Бешик тепе. По думите на проф. Овчаров, то е редовно претърсвано от иманяри и е буквално „изорано” от набезите им.

В кря на 90-те години те са откривали множество бронзови статуетки и старинни монети на Филип II Македонски от 4-3 век пр. н. е.  След като обходили района археолозите откриват част от голяма керамична урна. По-точно устието, върху което в профил е изобразен конник, с обърнато в анфас лице.

„Изработката е примитивна, но много експресивна. Явно простонародно произведение на изкуството, но абсолютно уникална. Друго такова не е намирано. Забавихме представянето й докато изготвим справката”, обясни Овчаров.