Владиката започва мащабно строителство до Катедралата

Мисия Варна

12-01-2012, 13:21

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Още две сгради ще бъдат натъпкани в двора на Митрополията

С амбициозен строителен проект се е захванал Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, научи ВарнаУтре.бг.

Този път предприемаческият му дух се е насочил към централния варненски площад, където дядо владика планира да вдигне две нови сгради. За целта ще бъдат използвани паркови пространства в двора на митрополията.

В апетитния имот с уникалния адрес „площад „Св. Св. Кирил и Методий“ No1“ ще бъдат построени централен православно-църковен духовен просветен център „Св. Кирил“, църковни канцеларии, църковен магазин и обществена църковна библиотека с читалня.

За „реализиране на инвестиционните намерения“ е подадено искане до общината за изработване на ПУП, подписано лично от митрополит Кирил. На база на протокол на Експертен съвет за устройство на територията от 26 юли 2011 г. главният архитект на община Варна Петър Йорданов е издал разрешително за изработване на ПУП.

Проектът на архитект Юлия Железова предвижда построяването на две сгради – едната на ъгъла с изглед към площад „Св.Св. Кирил и Методий“, другата – към Градска болница. И двете постройки ще са на по 3 етажа – според височината на сега съществуващата Митрополия, с обща разгърната площ над 2 000 кв. м. Сградите, заради които очевидно ще бъдат разрушени търговските площи около оградата на Митрополията, ще имат публичен достъп към две от най-вървежните улици на Варна. От описанието на арх. Юлия Железова става ясно, че се допуска и монтирането на рекламни пана.

„Възникването на нов обем в исторически дефинираното площадно пространство е много спорно. Тук трябва да се пипа изключително внимателно и не без да се пита обществеността на Варна, независмо от собствеността на имота“, коментира арх. Владимир Рачев, директор на Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство за Североизточния район.

Заради 2-та паметника на културата в нароченото за застрояване каре – сградата на Варненската митрополия и Матроския клуб, проектът е съгласуван с Националния институт за паметниците на културата. Документът, приложен към документацията обаче, е от 2005 г. и е на база представен ПУП, който очевидно със започналата сега процедура ще бъде променен.

„Новото строителство ще убие трите сгради, които са паметници на културата. Площадът има добре хармонизирана сградна рамка, обусловена от Юнашкия салон, Матроския клуб, Филиала с Часовниковата кула и Катедралата. Спорно е дали той трябва да бъде натоварван с нови сгради“, смята арх. Рачев. Според него църковното начинание е „рисковано като градоустройствена операция“. Много въпросителни има и по отношение на озеленяването, инфраструктурата и местата за паркиране.

По закон обществена сграда с разгърната площ от поне 2 000 кв. метра трябва да има и 20 паркоместа. Теренът обаче не разполага с площи за паркинг. Освен ако за такъв не се използват алеите около Катедралата, каквато сега е практиката на служителите и посетителите на сградата на Варненската Митрополия. 6-7 коли имаше паркирани вчера в парка между Митрополията и храма, които се бяха качили на тротоара откъм бул. „Съборни“, за да стигнат до там.

„Предложеното архитектурно решение е неубедително“, смята още арх. Рачев. Според него при подобен проект в Австрия, например, се обявява световен архитектурен конкурс, в който участват най-големите майстори. Новите сгради на подобен емблематичен адрес като централния варненски площад трябва да бъдат с изключителна архитектурна стойност, за да допринесат за уникалността на мястото и сами по себе си да са символи на града.

Още едно разминаване прави впечатление в документацията на проекта. Според искането за нов ПУП възложител е Варненската и Преславска митрополия. Според архитектурната документация на проектанта „Фрибул“ ООД обаче възложител е „църковно настоятелство при съборната църква „Успение Пресв. Богородици“.

Дали пък изборът на възложител сред сложните структури на БПЦ не е свързан и с начина, по който ще бъде финансиран градежът? Преди няколко години скандал избухна около факта, че митрополит Кирил беше заложил сградата на Варненската и Великопреславска митрополия срещу заем за откупуването на някогашния манастир "Св. Пантелеймон" край Велики Преслав. Новината тогава беше потвърдена лично от говорителя на Епархийското настоятелство във Варна адвокат Веселин Панов. "Митрополията се обърна към банка и на база на месечните си оборотни средства доказа, че може да погасява вноските по кредит за манастира, каза той. Срещу него бе ипотекирана сградата на митрополията", казва той за вестник „Капитал“.

Първоначално владиката категорично отхвърли възможността парите за купуването на имота – 664 000 лева, да бъдат осигурени чрез банков кредит, тъй като за това трябваше да бъдат заложени активи на църквата. Тридесет дни след провеждането на търга обаче лично Кирил съобщи, че парите, необходими на бизнесмена Младен Станев за финализиране на сделката, са осигурени от Митрополията именно чрез ипотечен кредит.

Сега възложителят на планираното строителство има нови опции за ипотеки, след като МРРБ преотстъпи на църквата земята около Катедралата. Така градинката и пазарът с цветята вече са във владение на същото това църковно настоятелство, което ще строи в съседния имот. От друга страна „църковно настоятелство при съборната църква „Успение Пресв. Богородици“ е наследник на онези предприемчиви варненци, които през 1884 година събират парите за строителството на Катедралата чрез томбола. 150 000 билета по 2 лева са разпродадени в страната и чужбина. Цялата сума по изграждането на храма е 324 524,88 лева според отчета на комисията (публикуван през 1887 г.). Защо и новият просветно-търговски център на Митрополията да не бъде построен с доброволните пожертвования на миряните?