Компютър чете на глас на незрящите варненци в Административния съд

Мисия Варна

12-01-2012, 13:41

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВАРНАУТРЕ

Всичко от Автора

Системата преобразува текстовете на протоколи от заседания, разпореждания, определения и решения на съда в естествено звучащ аудио сигнал, демонстрираха в съдебната зала днес.

Нова компютърна програма за хора с увредено зрение, незрящи, неграмотни и възрастни заработи в Административния съд във Варна.

Системата преобразува текстовете на протоколи от заседания, разпореждания, определения и решения на съда в естествено звучащ аудио сигнал, демонстрираха в съдебната зала днес.

Услугата е безплатна. Тя ще бъде в помощ само на страните по дадено дело. Целта е да се улесни достъпът на хората със зрителни и проблеми до правосъдието. В сградата на Административния съд вече е обособена специална стая с компютър, а обучени деловодители ще съдействат на хората в неравностойно положение да се запознаят с решенията на съда.

Програмата позволява да бъде регулирана скоростта на четене, както и да се прекъсва при нужда с пауза. Информацията може да бъде прехвърляна на носител по желание на гражданите. След приключване на услугата деловодителят описва в регистър датата, документа и всички данни, които са били предоставени. Така базата ще послужи за отчетност на съда.

Услугата може да бъде използвана от хора, които не са страни по дело, само ако става дума за дела от обществен интерес. За да се ползва програмата не е нужно предварително записване. За момента в морската столица такъв софтуер има единствено във Варненския административен съд.

Той е предоставен от правната неправителствена организация - Програмата за развитие на съдебната система, чиято основна задача е да съдейства на съдебната система в България да работи прозрачно и ефективно.