16 януари : Оризов пай с тофу и салата Снежанка

Архив Варна

15-01-2012, 13:26

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Желателно е да се въздържаме от консумация на месо и да акцентираме на млечните продукти.

Луна във Везни- Знаците от въздушния тригон управляват и се грижат за процесите свързани с функционирането на нервната система, движението,  дишането и перисталтиката. Когато Луната преминава през тях, е желателно да се избягва консумацията на  сурови зеленчуци и зърнени храни в сурово състояние. Луната във Везни не обича също така пържени, пикантни и екзотични храни. Захарта също следва да се избягва. Пълноценно се усвояват веществата съдържащи се в граха, спанака, аспержите, тиквата и краставиците. Те могат да се комбинират с кафяв ориз, киноа и жито.

23 лунен ден. Днес са полезни всички храни, които съдържат кисело мляко и те могат да бъдат консумирани в неограничени количества. Месото обаче е желателно да бъде изключено от менюто, тъй като през този период то ще акумулира агресия у вас. Алкохолът също следва да се ограничи. Дори малки количества могат да предизвикат бурни емоционални реакции. Злоупотребата с храни и напитки днес може да нанесе големи поражения на храносмилателната система и психиката.

Утре ще трябва да наблегнем на млечните продукти, като ги комбинираме с подходящите за знака Везни зеленчуци. Идеално съчетание намираме в този вкусен Оризов пай със тофу и тиквички

Необходими продукти

1 ч. ч. кафяв ориз или дългозърнест ориз
250 г настъргано сирене тофу с подправки или кашкавал
3 стръка пресен лук, нарязани на ситно
2 скилидки чесън
1 к. л. риган
2 настъргани тиквички
1 печена червена чушка, нарязана на ситно
5-6 малки кисели краставички, разрязани на две
50 гр. печени орехи
3 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне

Оризът се сварява до готовност в 2 ½ ч.ч. вода.Смесват се готовият ориз, сиренето, лукът, тиквичките, чушката, краставичките, бадемите, счукания чесън, риганът, яйцата и млякото. Всичко се подправя на вкус със сол и черен пипер.Сместа се изсипва в намаслена тавичка с диаметър 24 см и се пече на 190°С около 30 мин., или докато се втвърди.

Готовият пай се оставя за 5 мин. във формата и се обръща. Сервира се нарязан на парчета, гарниран с кисело мляко . Можете да украсите с чери доматчета, маслини или свежи подправки.

Прекрасно допълнение към него ще бъде някакъв Млечен пастет или най- добре любимата на всички салата Снежанка.

Необходими продукти

1 кофичка цедено кисело мляко
1 пакетче крема сирене
1 буркан кисели краставички
3 скилидки чесън
50 гр орехи
1/4 връзка копър

Приготвяне

Краставичките се нарязват на дребно.Крема-сиренето се прибавя към изцеденото мляко и се разбърква заедно с копъра нарязан на ситно, счуканите чесън и орехи, олиото и малко сол. Добавят се нарязаните на ситно краставички. Сместа се разбърква и се насипва в подходящи купички или салатена чиния. Може да се украси с маслини, орехи и стръкчета копър.
 
Добър апетит!